fbpx

Nick Jukes, koordinator međunarodne mreže za humano obrazovanje InterNICHE, u povodu prijedloga novog zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj održat će 26. listopada predavanje o zamjenama za testiranje na životinjama i njihovoj uspješnoj primjeni, priopćila je udruga Prijatelji životinja.

MediaThumbnailHandlermis

Prema važećem Zakonu o zaštiti životinja, u obrazovne svrhe ne smiju se obavljati pokusi na životinjama koji uzrokuju bol, patnju i ozljedu ili smrt životinje.

Udruga poziva građane da dođu u prostorije udruge Prijatelji životinja, gdje će 26. listopada u 18 sati Jukes govoriti o zamjenama za testiranje na životinjama i njihovoj uspješnoj primjeni, s video isječcima i demonstracijama, te istaknuti koje su pedagoške, etičke i ekonomske prednosti alternativnih metoda testiranja.

Dodaju da će biti prikazani programi, modeli, lutke i simulatori na kojima će se prikazati primjena alternativnih metoda umjesto korištenja životinja u obrazovanju i osposobljavanju za anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, kliničke vještine i operacije.

Nick Jukes više od 20 godina radi na poboljšanju obrazovanja i osposobljavanja u prirodnim znanostima. Koautor je drugog izdanja knjige From Guinea Pig to Computer Mouse koja opisuje više od 500 proizvoda koji su namijenjeni za progresivnu naobrazbu u prirodoslovnim znanostima, kazali su Prijatelji životinja.

U priopćenju se ističe da se diljem svijeta sve više implementiraju inovativne i humane alternative, u kojima se koriste multimedijski softver, virtualna stvarnost (VR), samoeksperimentiranje, tkiva ili organi umrlih životinja i poduka iz kliničkog rada s pacijentima. Podsjećaju da se tradicionalno u obrazovnim programima koriste životinje, takav pristup smatraju nehumanim te moralno neutemeljenim, u kojem ispaštaju i studenti.

InterNICHE nudi praktičnu potporu obrazovnim i znanstvenim ustanovama da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja te da zahtijevaju što naprednije i kvalitetnije obrazovanje, priopćeno je.

Prijatelji životinja i InterNICHE promiču obrazovni sustav koji podupire alternativne metode umjesto tradicionalnih pokusa na životinjama u obrazovanju. Hrvatski propisi obvezuju sve koji koriste životinje na poticanje pristupa koji bi u potpunosti zamijenili korištenje životinja, s ciljem razvoja obrazovanja i znanosti bez mučenja i ubijanja životinja.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4