fbpx

Fotografija dvojice makedonskih lovaca u nekom dvorištu na kojoj se zadovoljno smijulje jer su zarobili golemog surog zlatnog orla te mu rastežu krila, a s kojom su se pohvalili na Facebooku razbjesnila je Makedonce. Mnogi u Makedoniji su se zgrozili budući da je suri ili zlatni orao vrsta pred izumiranjem u Europi i Makedoniji, te je strogo zaštićen, javlja makedonski portal MKD.

mkd 287313

Zlatni suri orao je kod nas u Makedoniji prava rijetkost. Nalazi se pred potpunim istrebljenjem. Na prste se može izračunati njihov broj. Mnogi od vas će se vjerojatno sjetiti koliko je truda uloženo kako bi se u prirodu vratili ozlijeđeni, otrovani ili zarobljeni orlovi. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode orao ima status ‘zaštićene vrste s najvišom razinom zaštite’. Zgroženi i uznemiren i ovom prizorom pozivamo vas da prijavite ove ‘pozere’, ako ih prepoznate. Prijavite ih policiji ili Inspektoratu za okoliš, Inspekciji za šumarstvo i lov Prijavite ih i pomozite istražiteljima u rješavanju ovog slučaja. Vjerujte nam – to funkcionira! – apelirali su – Makedonskog društva za zaštitu rijetkih ptica ‘Macedonian owl trust’.

Na društvenim mrežama je pokrenut svojevrsni lov na krivolovce-idiote, kako su ih nazivali, a neki su već dojavili kako se radi o ‘lovcima’ iz bitolskog kraja. Jednako tako, na društvenim mrežama se prati i čeka reakcija policije i vlasti.

mkd 287314 614x1024

Orao je fotografiran živ, no što je sada s njim, nije poznato (foto Facebook)


Utjehu su mnogi našli da je uhvaćeni orao na fotografijama živ, pa se nadaju da je i dalje živ, te da nije usmrćen ili prodan ili tome slično.

Suri ili zlatni orao je vrsta orla koji može imati raspon krila veći od 2,5 metra te biti težak i do 8 kilograma. Ta snažna i moćna ptica se strmoglavi s visina i bez problema savlada pa kasnije pojede svisce, zečeve i miševe, a nekada i lisicu, pticu, mladog jelena, ovcu i kozu...

Očito je kako su ga dva lovca nekako namamila i nasmarila u klopku, jer ovaj orao, kažu znanstvenici, vidi 8 puta bolje od čovjeka.

Zasad nema vijesti o tome jesu li lovci ulovljeni, a orao spašen.

1024px Golden Eagle in flight 5 1024x956

Zlatni orao u letu (foto Wikipedia)

TRIS portal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2