fbpx

Prema upravo objavljenom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se nalazi na 5. odnosno 6. mjestu koje dijeli s Jermenijom, po broju umrlih na 100.000 stanovnika, od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, saopštila je Eko akcija.

who

Ostale zemlje koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok nama pored slabašnih ostataka industrije, nekoliko termoelektrana i željezare u Zenici, glavni problem predstavlja potpuna neuređenost i nebriga institucija o okolišu - u većini naših gradova glavni izvor zagađenja zraka je zagrijavanje domova prljavim gorivima - ugljem slabog kvaliteta i nedovoljno osušenim drvetom, što je problem koji su brojne zemlje relativno lako riješile kombinacijom podsticajnih i kaznenih mjera.

Nakon katastrofalnog zagađenja prošle zime koje je zabilježeno u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Prijedoru, Banjoj Luci, Jajcu itd. brojna ministarstva na raznim nivoima vlasti, kojima je dužnost da se brinu o okolišu i zdravlju građana nisu učinila praktično ništa da se stanje popravi.

Štaviše, nisu više u stanju čak ni da mjerenja zagađenja zraka, koja su od izuzetne važnosti, rade na način kako je to predviđeno zakonom. Tako na primjer, u Tuzlanskom kantonu, od pet stacionarnih mjernih stanica, u posljednja dva mjeseca radi samo jedan monitor zagađenja lebdećim česticama.

U Sarajevu, pak, dvije važne mjerne stanice premještene su na nove lokacije, neposredno uz rijeku Miljacku, suprotno svim rezonima mjerenja i zakonskim odredbama, odakle će slati uglavnom pogrešne informacije o stanju kvalitete zraka kojeg dišemo.

I pored ovih dramatičnih informacija i dalje se prave planovi o izgradnji novih termoelektrana namijenjenih prvenstveno izvozu i privatnom profitu koji će, ako se realiziraju, biti plaćeni novim ljudskim životima.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2