fbpx

Međunarodna istraživačka organizacija "Mreža za globalni ekološki otisak" (Global Footprint Network) poručila je da je danas Dan ekološkog duga, što znači da će čovečanstvo danas potrošiti budžet prirodnih resursa za celu godinu, saoštila je Svetska organizacija za prirodu WWF.

Beta 5sgt3kvca9.559x350

Kako su naveli, pet dana ranije nego prošle godine, zbog emisije više ugljen-dioksida nego što ga okeani i šume mogu apsorbovati, iscrpljivanja ribe i seče šuma ljudska potrošnja prirodnih resursa prekoračiće ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini.

"Emisija ugljen-dioksida najbrži je rastući faktor prekomerne potrošnje i čini čak 60 odsto od ukupnog ekološkog otiska čoveka. Ekološki otisak podrazumeva ljudske potrebe za svim prirodnim resursima – voda, hrana, vazduh, energija...", navodi se u saopštenju.

Organizacije WWF i Mreža za globalni ekološi otisak nastoje da to spreče sprovodjenjem projekata zaštite reka, šuma i mora, kao i pozivajući gradjane da biraju održive proizvode iz ribarstva.

"Ako želimo da postignemo zadate ciljeve klimatskog sporazuma, koji je u decembru 2015. godine u Parizu usvojilo gotovo 200 zemalja, emisije ugljen-dioksida moraće se značajno sniziti i dovesti do nule do 2050. godine, a to zahteva drugačiji način života na planeti", poručuju te organizacije.

Izvršni direktor "Mreža za globalni ekološki otisak" Matis Vackernagel kazao je da je sa trenutnom tehnologijom to ipak moguće i da je dugoročno finansijski povoljno, s velikim koristima koje premašuju troškove.

"To će podstaći rastuće sektore poput obnovljivih izvora energije, a smanjiti rizike i troškove povezane sa uticajem klimatskih promena na neadekvatnu infrastrukturu. Jedino što nam je za to još potrebno je više političke volje", istakao je Vackernagel.

Dan ekološkog duga pomerio se od kraja septembra 2000. godine na 8. avgust ove godine. 

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5