fbpx

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u petak zakon kojim se propisuje da proizvođači hrane moraju istaknuti na omotu radi li se o GMO proizvodima, prenose neki naši mediji. Neki strani mediji, međutim prenose drugačije informacije o načinu označavanja GMO proizvoda. Prenosimo vam ova različita tumačenja.

obama

Autor: Impuls

Jedno je sigurno, u prošli petak američki predsjednik Obama potpisao je novi zakon o označavanju GMO proizvoda. Naši mediji prenose da se radi o zakonu kojim se propisuje da proizvođači hrane moraju istaknuti na omotu radi li se o GMO proizvodima.

Obama za bolje označavanje GM proizvoda

Neki strani mediji prenose da se radi o zakonu koji je diskriminirajući, navodeći da će proizvođači čiji proizvodi sadrže GMO koristiti QR kod, 1-800 brojeva i druge teško dostupne tehnologije.

The Washington post navodi da je taj kod moguće pročitati preko smart telefona, ali kako mnogi nisu zadovoljni ovakvim načinom označavanja jer isti neće biti dostupan i razumljiv svima.

Obama signs bill requiring labeling of GMO foods

Dok neki naši mediji navode da se radi o strožijem obilježavanju proizvoda koji sadrže GMO

Obama potpisao zakon o strožem obilježavanju proizvoda koji sadrže GMO

NBC News zakon naziva kontraverznim

Obama Signs Controversial GMO Food Label Law

Ovaj zakon, kako pišu neki mediji, predstavlja opasan presedan kada je u pitanju suverenitet pojedinih država, obzirom da su mnoge, kao npr. Vermont, nedavno usvojile zakone o GMO koji su sada praktično nevažeći.

Udruženja potrošača, farmeri, neke korporacije koje proizvode hranu i druge organizacije osudile su ovaj zakon još dok je bio u proceduri u američkom Kongresu.

Iz ureda za kontrolu hrane i lijekova (FDA) smatraju da ovaj zakon sužava i dvosmisleno definiše "bioinžinjering", a što može dovesti do mnogih problema kod označavanja GMO proizvoda. Neki stručnjaci smatraju da je diskriminirajući te da će mnoge Amerikance "ostaviti u mraku"

President Obama Signs GMO ‘Non-labeling’ Bill, Leaves Millions of Americans in the Dark

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5