fbpx

Ukrajinski čelnici nedavno su predstavili plan nove namjene zone oko nuklearne elektrane u Černobilu, koja je nakon nuklearne katastrofe prije 30 godina ostala napuštena i preopasna za ljudski život. 

MediaThumbnailHandlercernob

Prema novom planu, zona oko Černobila transformirala bi se u ogromnu solarnu elektranu koja bi bila u stanju proizvesti gotovo trećinu električne energije koju je proizvodila nuklearna elektrana pri najvećoj zabilježenoj proizvodnji.

Ukrajinska Vlada je projekt prezentirala nekoliko banaka, a britanski Guardian javlja kako je, uz solarnu elektranu instalirane snage 1000 MW, planirana izgradnja i kogeneracijske elektrane na bioplin snage oko 400 MW. Trenutno zona isključenja oko Černobila obuhvaća više od 1000 četvornih kilometara, a u njoj je zabranjena svaka vrsta poljoprivredne aktivnosti te ljudsko stanovanje. 

Iako je kroz godine bilo predstavljeno mnogo različitih ideja za namjenu zone oko Černobila, ovo je među prvim prijedlozima koji ima smisla i za gospodarstvo i za lokaciju na kojoj se nalazi. U prezentaciji se tako navodi: "Došlo je do promjene u percepciji zone isključenja u Ukrajini. Trideset godina nakon černobilske tragedije otkrivamo nove mogućnosti za razvoj. Posebno industrijsko područje, izgrađeno u skladu sa svim pravilima i propisima o sigurnosti od zračenja unutar zone isključenja, biti će okosnica razvoja ove regije".

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već je uložila gotovo 500 milijuna eura za pečaćenje uništenog nuklearnog reaktora, te je navela kako postoji mogućnost ulaganja u černobilsku solarnu elektranu. Osim očitih prednosti obnovljivih izvora energije, prijedlog sugerira prenamjenu dijelova nuklearne elektrane za proizvodnju solarne električne energije. 

croenergo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5