fbpx

Izgleda da roditelji više ne predstavljaju dobar uzor za djecu, već su se u nekim slučajevima situacije okrenule u suprotnom smjeru. Barem tako pokazuje nedavno provedeni američki eksperiment kojim je dokazano da se zelene navike djece "prenose" na roditelje.

MediaThumbnailHandlernavi

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Oregon i Stanford, pokazala je da su, nakon što su saznali za male praktične i svakodnevne savjete o načinima uštede energije i drugim "zelenim" navikama, djevojčice sa lakoćom prenijele načine odgovornog energetskog ponašanja i ostatku obitelji.

Znanstvenici koji su bili uključeni u promatranje 30 ženskih grupa izviđača u sjevernoj Kaliforniji, a koje okupljaju više od 300 mladih žena došli su do zanimljivih rezultata. Promatrane djevojke su sudjelovale u ciljanim obrazovnim programima kao što su učenje "zelenih" navika za uštedu energije među kojima su bili isključivanje svih električnih uređaja tijekom noći ili pranja rublja na niskim temperaturama. Skupine su nasumce podijeljene u različite programe obuke, a koji su također uključivali i izbor hrane i prijevoznih sredstava s malim utjecajem na okoliš.

Program koji je dobio najbolje rezultate je onaj vezan uz energetsku učinkovitost. Kao što su djevojčice naknadno izvijestile, odgovorno ponašanje nastavilo se kod kuće najmanje 7 mjeseci nakon završetka obrazovnog programa. A njihovi postupci također su uključili i roditelje te direktno utjecali na njihovo ponašanje, i to najmanje narednih 8 mjeseci.

Osim usmjeravanja i obrazovanja odraslih i mladih u krugu obitelji, Hilary Boudet, voditeljica studije, izjavila je da su naučena ponašanja imala pozitivan učinak i na širi krug ljudi iz zajednice. 

croenergo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2