fbpx

Dio metala koji se nalaze u opušcima predstavljaju ozbiljnu prijetnju morskim ekosistemima te vrlo lako ulaze u morske prehrambene lance.

jadransko more main sanjin strukic pixsell

Opušci cigareta otpad je koji se najčešće nalazi na plažama i morima. Baci ih se gotovo 5 tisuća milijardi na plažama diljem svijeta.
Dio metala koji se nalaze u opušcima predstavljaju ozbiljnu prijetnju morskim ekosistemima te vrlo lako ulaze u morske prehrambene lance. Ovaj podatak potvrđuje studija Iranskog sveučilišta iz Bushehra koja je objavljena u časopisu Tobacco Control.

U prošlosti je već nekoliko studija dokazalo da metali iz opušaka mogu ući u okoliš, no iranski tim se prvi usredotočio na utjecaj opušaka kao otpada na morski okoliš.

Analizom uzoraka opušaka na različitim lokalitetima sjevernog Perzijskog zaljeva, istraživači su otkrili više razine kadmija, željeza, arsena, nikla, bakra, cinka i mangana. Konkretno, objašnjavaju znanstvenici, filtri za cigarete, napravljeni od spojeva celuloznog acetata, služe kao sredstvo za dolazak metala u morski okoliš. Učinci na morsku floru i faunu negativni su, a zbog ulaska u morski hranidbeni lanac predstavljaju ozbiljnu prijetnju cjelokupnom morskom ekosistemu, zaključuju znanstvenici.

Nasmiješi se prirodi

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5