fbpx

Bruxelles, Belgija – „Ova procjena zaključuje da su propisi o zaštiti prirode primjerene svrsi“ – potvrdila je stručna studija koju je objavila Europska komisija nakon detaljne analize u svim državama članicama Unije.

fit 4 purpose

Bruxelles, Belgija – „Ova procjena zaključuje da su propisi o zaštiti prirode primjerene svrsi“ – potvrdila je stručna studija koju je objavila Europska komisija nakon detaljne analize u svim državama članicama Unije. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF snažno podupire dokaze predstavljene u neovisnoj analizi i poziva Junckerovu komisiju da se usredotoči na provedbu zakona i na sprječavanje prijetnji europskoj prirodi.
Studija sadrži temeljitu evaluaciju Direktive o pticama i Direktive o staništima, najznačajnijih europskih propisa za očuvanje prirode koje su temelj ekološkoj mreži Natura 2000. Evaluacija je dio inicijative za bolje zakonodavstvo (Better Regulation) koju je pokrenula Komisija kako bi procijenila učinkovitost propisa (Fitness Check).

„Sada imamo neosporan dokaz da su EU propisi primjereni za zaštitu europske prirodne baštine. Predsjednik Juncker i njegova Komisija moraju hitno okončati neprihvatljiva kašnjenja u provedbi zakona i ukloniti prijetnje europskoj prirodi“, rekao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Ekološka mreža Natura 2000, koja pokriva gotovo petinu teritorija Europe i više od 5% mora, jedan je od najuspješnijih europskih projekata zahvaljujući snažnoj suradnji svih dionika (uključujući vlade, poduzetnike i civilno društvo).

„EU propisi za zaštitu prirode izvrstan su primjer ujedinjene i održive Europe koja donosi konkretne koristi za sadašnje i buduće generacije. U trenutnoj klimi euroskepticizma, posebno je značajno da se čelnici EU-a ujedine oko političkog programa, koji stavlja prirodu i ljude u centar. Zaštita prirode mora odigrati ključnu ulogu u nastojanju da vratimo temeljne europske vrijednosti“, zaključio je Šolar.

Stručnjaci ne zagovaraju promjene u EU propisima jer „će to usporiti provedbu i dovesti do dodatnih troškova i opterećenja za nacionalna tijela, gospodarstvo/poduzetnike i druge zainteresirane strane“. Evaluacija potvrđuje da su propisi učinkoviti u pružanju zaštite prirodnim vrijednostima od neprimjerenog industrijskog razvoja i drugih štetnih aktivnosti te da su koristi od njihove primjene veće od njihovih troškova. Također je istaknuto da je EU pravna zaštita jača od većine nacionalnih zakona i daje „fleksibilan pristup socio-ekonomskim razmatranjima unutar i izvan mreže Natura 2000“. Propisi su također donijeli nov, „moderan“ pristup u zaštiti prirode kroz omogućavanje pozitivnih partnerstva i različitih oblika sudjelovanja dionika.

Više od 60.000 ljudi iz cijele Europe dosad se pridružilo WWF-ovoj s kampanji „Pojačajmo zvuk prirode“ i poslali su tisuće pjesama prirode i poruka Europskoj komisiji i nacionalnim ministrima okoliša tražeći konkretne političke akcije. Od Europske komisije očekuje se da će objaviti izvješće o Fitness Check-u ove jeseni.

WWF

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4