fbpx

Biodinamička poljoprivreda je najstariji organski pristup poljoprivredi i najsamostalniji poljoprivredni sistem.

biopoljoprivreda

Biodinamička poljoprivreda je najstariji organski pristup poljoprivredi i najsamostalniji poljoprivredni sistem. Nastala je na idejama Rudolfa Steinera, tj. na njegovih osam predavanja u Silesiji (Njemačka), današnja Poljska, 1924. godine. Temelj Steinerove teze je postojanje “životne snage” u zemljištu, biljkama, mineralima i hemijskim elementima koja utiču na živa bića. A upotreba pesticida i drugih vještačkih gnojiva ubija živost biljaka i zagađuje tlo. Uzimajući u obzir Steinerov pristup poljoprivredi došlo se do novog razumjevanja života koja prepoznaju duhovnu dimenziju, i da planetarni život stoji u direktnoj vezi sa životom na zemlji.
Biodinamička farma funkcioniše isto kao i druge farme, samo što koristi posebne metode koje su svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi. Svaka biodinamička farma ima za cilj da bude samostalna kada je u pitanju kompost, stajnjak i stočna hrana. Snadbijevanje farme spolja je jako malo. Cilj funkcionisanja farme je ekološka različitost iste. Koristi se astrološki kalendar za sadnju, uzgajanje i berbu biljaka. Preparati koji se koriste u biodinamičkoj poljoprivredi su na poseban način fermentisane organske i prirodne supstance koje se koriste za prihranu tla, za bolji rast i vitalnost biljke, i ravnotežu na samoj farmi.


Biodinamički preparati


Biodinamički preparati su slični organskim preparatima, razlikuju se po načinu pravljenja i načinu primjene. Neki preparati pomažu razvoj biljke, neki pospješuju tlo, a neki se koriste za stvaranje komposta. Svi sastojci su ekološki bez upotrebe umjetnih supstanci. Jedan od najpoznatijih biodinamičkih preparata je tzv. gnoj iz roga. Kravlji rog se koristi zbog povezivanja sila Zemlje i svemira, jer nešto u samom rogu sjedinjuje životna i astralna značenja. Uz gnoj iz roga koristi se još mljeveni kvarc, silicijev dioksid i gorski kristal. Kompostni pripravci se prave pod određenim konstelacijama , čuvaju se u posebnom okruženju i primjenjuju se na poseban način, te tako pospješuju rast biljke.

Pripravka iz roga


1.krajem septembra šupalj rog mlade krave napuniti svježom kravljom balegom koja ne smije imati slame, niti biti previše rijetka
2.rog zakopati u zemlju u sloj humusa u položaju koji je imao na glavi krave
3.onoliko rogova (pripravka) koliko je potrebno izvaditi u proljeće, ostatak ostaviti u humusu
4.pripravak se vadi iz rogova i čuva se u staklenoj ili keramičkoj posudi s drvenim poklopcem
5.staklenke, odnosno posude se čuvaju u sanduku s tresetom
6.za jedan hektar zemljišta potrebno je 120 grama pripravka izmiješati sa 60 litara vode
7.miješa se u neprekidnom trajanju od sat vremena -naizmjenično u obje strane –
8.odmah poslije miješanja - otopinom se prska zemljište, najbolje poslije podne ili predvečer po oblačnom vremenu, ali ne kada kiši
9.otopinom se prvenstveno prska zemljište prije i poslije sjetve, preporučljivo pri svakom obrađivanju zemljišta
10.sjeme i sadnice se prije sjetve i sadnje namoče u otopini pripravka
11.u voćnjaku se prskaju samo debla i zemljište
12.livade se prskaju poslije svakog košenja

rog 1

 

Jelena Jevđenić, Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2