fbpx

Znanstveni su dokazali da oksibenzon dolazi u okoliš najčešće preko krema za sunčanje u spreju. Turisti na plažama nanose sprej na tijelo, no dio kemikalija prenosi se i na pijesak ili šljunak na plaži te nakon visoke plime odlazi u more.

9875952334f96b5b14867b894282608 v4 big

Izumiranje koraljnih grebena zbog sve većih posljedica klimatskih promjena zadaje muke znanstvenicima diljem svijeta. Zadnju nadu su polagali u odrasle, zdrave koralje s lokacija gdje turizam ne vrši toliki pritisak na okoliš , kako bi ponovo naselili područja gdje su koralji nestali. No, pokazalo se da to ipak neće biti moguće.

Biolog sa Sveučilišta Centralna Florida John E. Fauth, jedan od istraživača koji su uzimali uzorke iz Karipskog mora, zaključuje: „Situacija je jako loša i obeshrabrujuća". U radu predstavljenom na 13. Internacionalnom simpoziju za koraljne grebene istraživači su prezentirali zabrinjavajuće rezultate. Od 34 lokacije te 327 kolonija koralja u priobalnim morima Floride, Puerto Ricoa te otoka u Karipskom moru (St. Thomas, St John i St. Croix) , koralji vrste Acropora palmata koji su rasli na lokacijama na kojima je veći pritisak turizma uopće nisu imali gonada. Ako se životinja ne može razmnožavati, ona će s vremenom izumrijeti.

Spomenuta vrsta koralja je ugrožena te turizam, pogotovo ronioci, predstavljaju veliku prijetnju kolonijama koje vrsta tvori. Studija koja je provedena 2015. godine na ovim koraljima pokazala je da se na područjima s jakim ronilačkim turizmom mogu zabilježiti visoke koncentracije oksibenzona u moru. Oksibenzon je spoj koji služi kao UV filter u kremama za sunčanje i koji ne samo da uzrokuje oštećenja na DNA kod odraslih koralja već može dovesti i do smrti koralja, zbog čega dolazi do deformacija ličinki koje se kasnije ne razvijaju pravilno i ugibaju. Najveće koncentracije tog spoja nađene su na grebenima koji su ujedno i najpopularnije lokacije za turiste. Oksibenzon također uzrokuje izbjeljivanje koralja što je najvažniji uzrok izumiranja koralja u cijelom svijetu. Koralji izbijele kad izgube ili otpuste simbiotske alge koje žive u njima i osiguravaju potrebne nutrijente.

https://www.youtube.com/watch?v=UyEw_Rl8mqM

Znanstveni su dokazali da oksibenzon dolazi u okoliš najčešće preko krema za sunčanje u spreju. Turisti na plažama nanose sprej na tijelo, no dio kemikalija prenosi se i na pijesak ili šljunak na plaži te nakon visoke plime odlazi u more.

Koralji su u većoj opasnosti no što se mislilo

Ove dvije studije su pokazale da su koraljni grebeni u još većoj opasnosti no što se mislilo. Nekoliko vrsta koralja je već na listi ugroženih vrsta u SAD-u. Činjenica da se koralji na Karibima ne mogu razmnožavati predstavlja veliki problem u procesu oporavku grebena. Koralji koji unatoč zdravom izgledu nisu reproduktivno sposobni i visoke koncentracije oksibenzona na područjima koraljnih grebena pokazatelji su ozbiljnosti situacije.

„Moramo odmah reagirati! Rješenje je toliko jednostavno da je dovoljno ne koristiti tvari koje mogu ugroziti koralje. Nosite ronilačka odjela ili se ne mažite kremama za sunčanje prije zarona. Tako ćete jako doprinijeti zaštiti koraljnih grebena i pomoći u njihovoj konzervaciji i gospodarenju. Koraljni grebeni su najproduktivniji morski ekosustavi na cijelom svijetu i pomažu razvoju održivog ribarstva i turizma. Napravit ćemo sve u svojoj moći da sačuvamo ljepote podmorja koje vidimo danas za generacije koje dolaze", zaključuje Fauth.

Biologija.com.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1