fbpx

Na jednom od posljednjih unikatnih i netaknutih mjesta na svijetu događa se nešto što ni sami znanstvenici ne znaju objasniti. Jedinstveni prizori kojima odiše delta rijeke Amazon poznati su po brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od rijetke električne jegulje, divovskih vidri sve do ubojitih piranja, no rijeka Amazona još uvijek nije otkrila sva svoja blaga.

977275 1 0423 amazon coral reef standard

Tim brazilskih znanstvenika uz pomoć kolega iz SAD-a na muljevitom dijelu delte rijeke Amazone otkrili su 965 kilometara dugačak koralni greben koji se proteže duž ruba Južne Amerike, epikontinentalnog pojasa Francuske Gvajane u Brazilu, objavljeno je u časopisu Science.

Upravo zbog velikog sloja mulja koji je karakterističan za ovo područje rijeke, ovo otkriće za znanstvenike je veliko iznenađenje upravo zbog činejnice da koralni grebeni nastaju na mjestima čiste i slane vode, tropskim mjestima koja obiluju sunčevom svjetlosti. No ušće rijeke Amzone ispunjeno je sedimentnim materijalom, što nikako ne predstavlja karakterističan okoliš za razvoj korala.

Patricia Yager, profesorica oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu u Georgiji, kazala je kako nije vjerovala kada joj je Rodrigo Moura, viši brazilski znanstvenik, kazao kako misli da bi na tom području mogao postojati veći koraljni greben.

‘Onako sam se potiho nasmijala kad me Rodrigo prvi put obavijestio o potrazi za grebenom. Mislim, na tom dijelu rijeka je tamna, muljevita, ta to je rijeka Amazona, pomislila sam. Potom je Rodrigo izvukao neki dokument iz 1977., govoreći kako su tadašnji istraživači uspjeli uhvatiti nekoliko riba koje su ukazivale da greben mora biti negdje u blizini. Potom mi je rekao: ajmo vidjeti možemo li ih i mi pronaći’, kazala je profesorica Yager koja se već duže vrijeme bavi proučavanjem rukavaca rijeke Amazone, točnije mjesta na kojima dolazi do miješanja slane, okeanske vode i slatke, riječne.

‘Otkrili smo nevjerojatne i životopisne životinjske oblike koje do sada u svojim ekspedicijama nikada nisam vidjela’, rekla je Yager.

Među otkrivenim vrstama bilo je 61 različita vrsta spužvi te 73 vrste riba karakterističnih za vode oko koralnih grebena. Bili su tu raznoliki korali, morske zvijezde.

Znanstvenici se nadaju da ovim otkrićem do sada netaknute prirode neće naštetiti istoj s obzirom na moguću eksploataciju od strane ljudi, pišeNews.com .

Nasmiješi se prirodi

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4