fbpx

rudarenje bistrica

Foto: Centar za životnu sredinu

U selu Bistrica koje se nalazi između Prijedora i Banja Luke, podno Kozare, na svega 6 kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”, planira se otvaranje novog rudnika.

“Ako otvore rudnik u našem selu, svi mi koji živimo ovdje možemo samo da se iselimo. Pet života da imam, ne bih mogao da steknem ono što je pet generacija mojih predaka gradilo i sticalo.”, izjavio je ovo mještanin Jovan (74) za CZZS.

Prije nepune dvije sedmice u Bistricu su ušle mašine. Počela je priprema terena za otvaranje novog rudnika uglja. Poučeni iskustvima ostalih novootvorenih rudnika u državi, poput rudnika u Mednoj, mještani su, njih stotine, jednoglasno rekli da ne žele rudnik u svom selu.

bistrica selo

Foto: Centar za životnu sredinu

“Ne želimo rudnik”, govori Danijel (34) ekipi iz Centra za životnu sredinu, koji su juče posjetili Bistricu. “Ja sam inženjer rudarstva. Znam koliko papirologije je potrebno da bi se otvorio rudnik. Oni još nemaju lokacijske uslove, nemaju studiju uticaja na životnu sredinu, nemaju ekološku dozvolu. A već su krenuli sa pripremnim radovima.”

Paradoksalna je činjenica da se uopšte dozvoljava iskopavanje uglja u selu koje se zove Bistrica. Investitor uvjerava mještane da će sve biti urađeno po propisima, bez zagađivanja izvora vode s kojeg se napaja cijelo selo, da će iskopavanje proći bez velike buke i bez nanošenja štete životnoj sredini.

“Ne vjerujem im”, jasan je Danijel. “Krišom si ušao u moje selo, bez ikakve najave. Ne mogu ni zamisliti šta ćeš tek krijući da nam uradiš.”

Podsjećamo, preduzeće Drvo-export iz Teslića podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije uglja (lignita) na ležištu Bistrica kod Prijedora, površine eksploatacionog polja od 9,50 hektara.

U zahtjevu koji je izradio Rudarsko geološki zavod iz Prijedora navodi se da se ležište uglja (lignita) Bistrica nalazi zapadno od grada Prijedora, na udaljenosti oko 20 kilometaram, na području mjesne zajednica Bistrica.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4