fbpx

62511533 vukovi kit i bizoni

  Foto: AFP/Getty Images  

Uloga životinja u hvatanju ugljika iz zraka dosad nije toliko naglašavana, no obnavljanje populacije nekoliko važnih skupina životinja moglo bi igrati važnu ulogu u ograničavanju klimatskih promjena. 

Istraživanja klimatskih promjena dosad su naglasila važnost golemih šuma i morske trave kao najučinkovitijeg načina skladištenja ugljika. No bizoni, slonovi, kitovi, morski psi i druge masivne divlje životinje također pohranjuju ugljik u svojim tijelima dok istovremeno potiču rast drveća i morske trave i sprječavaju šumske požare koji oslobađaju ugljik, kako bi zadržali ugljik u tlu, kaže Oswald Schmitz, profesor ekologije zajednice sa Sveučilišta Yale.

Postojao je skepticizam u naučnoj zajednici da su životinje važne - rekli bi da životinje ne čine velik dio ugljika na planetu, tako da ne mogu biti važne. Ono što radimo je povezivanje tačaka, pokazujući da životinje imaju veliku ulogu, zbog multiplikacijskih učinaka koje stvaraju, pojašnjava Schmitz.

Problem trenutnih klimatskih modela i novi prijedlog

Naučnici u novom istraživanju, objavljenom u časopisu Nature, procjenjuju da trebamo ukloniti 6,5 gigatona ugljičnog dioksida godišnje iz atmosfere do 2100. godine, kako bismo spriječili porast prosječne globalne temperature za više od 1,5°C iznad svoje predindustrijske razine. Schmitz kaže da bi trenutačnim modelima, koji se fokusiraju na zaštitu i obnovu šuma, močvarnih, obalnih i pašnjačkih ekosistema, nedostajalo procijenjenih 0,5 do 1,5 gigatona pohranjenih CO2 godišnje.

Schmitz i njegovi kolege pregledali su podatke iz prethodnih istraživanja o učincima na okoliš desetaka vrsta divljih životinja, uključujući raspršivanje sjemena, gaženje, kruženje ugljika, ponašanje pri hranjenju, ponašanje u lovu i proizvodnju metana. Utvrdili su da teoretski možemo ispuniti ciljeve smanjenja ugljika na planetu tako da zaštitimo šest skupina životinja i proširimo još tri skupine životinja.

Konkretne brojke

Populacije grebenskih morskih pasa, sivih vukova, gnuova, morskih vidri, mošusnih goveda i okeanskih riba potrebno je održati na sadašnjoj razini. Također bi nam trebale populacije od najmanje 500.000 afričkih šumskih slonova, 2 miliona američkih bizona i 188.000 kitova usatih u Južnom okeanu. Zajedno, te bi populacije mogle pomoći u hvatanju približno 6,41 gigatona ugljičnog dioksida godišnje, kaže Schmitz.

Biljojedi konzumiraju biljke koje se natječu s drvećem za resurse, skupljaju tlo bogato ugljikom kao i led u permafrostu, održavaju travnjake koji bi inače mogli dovesti do šumskih požara i promiču rast novog drveća širenjem sjemena, dok pohranjuju velike količine ugljika u svoje vlastita tijela decenijama, tvrde autori nove studije.

Kitovi pak potiču populacije fitoplanktona koji hvataju ugljik na površini mora svojim dahom i izmetom, a zatim šalju goleme količine ugljika duboko na morsko dno kada uginu. Predatori, s druge strane, kontroliraju populacije životinja koje bi inače mogle ugroziti biljke koje skladište ugljik na kopnu i u moru ako ih se ne kontrolira.

Uz prave uslove sve je moguće

Schmitz naglašava da se ove životinjske populacije mogu brzo oporaviti ako su stvoreni pravi uslovi, ali za to bismo prirodi morali vratiti velika područja poljoprivrednih zemljišta.

Glas kritičara

No, ne dijele svi stručnjaci takav entuzijazam. Iako nova otkrića okupljaju široku viziju koja je vrijedna divljenja, ne pružaju dovoljno dokaza za političke preporuke, kaže Yadvinder Malhi sa Sveučilišta u Oxfordu.

Mislim da postoji stvarni potencijal za sinergiju između očuvanja divljih životinja i skladištenja ugljika, ali sam oprezan da se nešto poput ovoga reklamira kao nešto ključno za zaustavljanje globalnog zatopljenja. Nauka još nije dovoljno čvrsta i rokovi uključeni u mnoge slučajeve su prespori s obzirom na hitnost klimatske krize. Pokušaj ubacivanja ovoga u međunarodne klimatske okvire mogao bi čak biti odvraćanje od jedine stvarne promjene u igri globalnog zatopljenja, a to je zadržavanje fosilnih goriva u zemlji, naglašava Malhi.

Izvor: New Scientist/zimo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2