fbpx

plastika plaza foto EPA

Foto: EPA

Od automobila i tehnologije, do zdravstva i građevinarstva, plastika je dio modernog života bez kojeg više ne bismo mogli normalno funkcionisati.

Zagađenje plastikom jedan od velikih ekoloških problema našeg vremena, no zna li nauka dovoljno da ga već riješimo? U novoj naučnoj knjizi "Zagađenje plastikom u globalnom okeanu", brojni vodeći svjetski naučnici u području kontaminacije okoliša, polarnih istraživanja, hidrologije, okeanografije, ekotoksikologije i više, istražuju ovu složenu temu na pristupačan i zanimljiv način; objašnjavajući zašto je ovaj problem tako težak za rješavanje i koliko malo zapravo razumijemo sudbinu plastike u okolišu.

Pozornost autora posvećena je rasponu ključnih područja i okruženja koja se razmatraju u aktualnim istraživanjima u tom raznolikom naučnom području.

Plastika je inače fantastično koristan materijal. Od automobila i tehnologije, do zdravstva i građevinarstva, plastika je dio modernog života bez kojeg više ne bismo mogli normalno funkcionisati.

Pozivi na život bez plastike su stoga kratkovidni, jer želimo li ostati bez mobitela, automobila i većine odjeće? Umjesto toga, važno je utvrditi gdje leže pravi problemi s plastikom i kako se oni mogu riješiti bez gubitka nevjerojatne funkcionalnosti tih materijala.

Naučnici u tu svrhu istražuju kako plastika ulazi u okoliš i razgrađuje se, koja je plastika najopasnija ako uđe u ekosisteme (i zašto) te stvarne prednosti i mane predloženih rješenja, uključujući politike, biorazgradive materijale i društvene promjene.

Zabrana plastike zapravo nije, niti praktična, niti poželjna, stoga je naučiti prilagoditi načine na koje je koristimo, kako bismo postigli maksimalnu korist uz minimalnu štetu, od temeljne važnosti za očuvanje prosperitetnog okoliša i društva.

Objedinjujući niz stručnih doprinosa, spomenuta knjiga detaljno opisuje nedavni napredak u našem znanju o ovim bitnim materijalima i kako možemo postići sve njihove prednosti te istovremeno smanjiti ili eliminirati buduću štetu okolišu. To je ujedno i jedan od temeljnih izazova modernog doba.

Autori knjige su, od doktora nauka do vodećih svjetskih stručnjaka i istraživača, iz 20 vodećih institucija u Velikoj Britaniji, Kini, Australiji, Kanadi, Nizozemskoj, Vijetnamu, Portugalu i SAD-u, a njezina cijena iznosi 148 dolara u prodaji.

Izvor: EurekAlert

zimo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2