fbpx

muha škorpija foto university of Gottingen

Foto: University of Göttingen/R Willmann

Profesor zoolog Rainer Willmann, prethodno voditelj Zoološkog muzeja na Univerzitetu u Göttingenu, identifikovao je i klasificirao novi rod škorpiona-muha iz Nepala, nazvavši ga "Lulilan".

"Izgled novootkrivenih muha-škoprpija teško može biti bizarniji", kaže Willmann.

Mužjaci imaju vretenast, izrazito izdužen abdomen, na čijem se kraju nalazi veliki organ, s dugim steznim kliještima, za parenje. Insekti imaju duljinu tijela veću od tri centimetra, što znači da su posebno veliki. Insekte su uhvatili zoolog iz Mainza, profesor Jochen Martens i njegov kolega iz Stuttgarta, dr. Wolfgang Schawaller. Do sada je bila poznata samo jedna takva vrsta i otkrivena prije tačno 200 godina.

"Uprskos opasnom nazivu, muhe-škorpije su potpuno bezopasne za ljude", kaže Willmann. Ime im dolazi od sferičnog genitalnog segmenta koji izgleda poput uboda škorpiona. Također imaju prepoznatljivu, izduženu glavu. U Europi postoji samo nekoliko vrsta muha-škorpija

"Više vrsta Lulilana vjerojatno postoji u Nepalu i okolnim regijama", kaže Willmann. Do sada su otkrivene samo ženke nekih vrsta. Međutim, za razliku od mužjaka, ženke nemaju nijednu od ovih karakterističnih karakteristika, što znači da je klasifikacija teža.

Od muha-škorpiona koji su opisani, samo je rod Leptopanorpa, koji je porijeklom sa Sumatre, Jave i Balija, razvio tako poseban abdomen. Međutim, nije usko povezan s Lulilanom .

"Ovo je nevjerovatan primjer gdje se slične karakteristike pojavljuju nezavisno, možda kao odgovor na slične evolucijske tokove", zaključuje Willmann.

klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2