fbpx

milano sadnja drveća

Foto: ForestaMI

Pionirski projekt ForestaMI ima za cilj sadnju tri miliona stabala ili po jedno za svakog građanina glavnog grada Lombardije do 2030. godine

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na milanskom metropolitanskom području planira se posaditi čak tri miliona stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine novembra ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Ovaj izvrsni projekt urbanog šumarstva, koji se provodi na metropolitanskom području glavnog grada Lombardije, pokrenule su i podržale brojne institucije te regionalna i lokalna samouprava, a rezultat je istraživanja Odjela za arhitekturu i urbane studije Politehničkog sveučilišta u Milanu (Politecnico di Milano). Glavni cilj istraživanja uloge zelenih površina u Milanu i njegovom metropolitanskom području bila je izrada „zelene strategije“ kojom će se poboljšati glavni zeleni i drvoredni sistem unutar područja velikog metropolitanskog parka do 2030. godine.

Naučni koordinator projekta je poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri, a istraživanja su provedena uz podršku Zaklade Falck i FS Sistemi Urbani, firme Talijanske državne željeznice (Ferrovie dello Stato Italiane) koja ima za cilj poboljšati područja koja više nisu funkcionalna za željeznički promet kako bi se koristila za stvaranje javnih i privatnih prostora za poboljšanje dobrobiti građana.

Iza projekta ForestaMI stoje Metropolitanski grad Milano (Città metropolitana di Milano), Grad Milano, Regija Lombardija, Parco Nord Milano, Parco Agricolo Sud Milano, regionalni ured za poljoprivredu i šumarstvo ERSAF Lombardia i zaklada Fondazione di Comunità Milano koja podržava razvoj, jačanje i integraciju lokalnih zajednica te provedbu održivih lokalnih projekata uz doprinos institucija, trećeg sektora, poduzeća i građana.

Istraživanjem je obuhvaćeno područje postojećih šumskih sistema, prikupljeni podaci o pokrovu krošnji drveća, izvršeno mapiranje urbaniziranih područja te identificirana najkritičnija područja sa stajališta fenomena efekta urbanih toplinskih otoka. Temeljem navedenih aktivnosti, kao i u suradnji s 133 grada i opštine metropolitanskog područja Milana, određene su najpotrebnije lokacije za sadnju.

1668970002.3041

Foto: ForestaMI

Građanska participacija i saradnja 133 grada i opštine

Saradnja lokalne i regionalne samouprave, kao i institucija uključenih u projekt ForestaMI, omogućila je izradu strateške vizije o ulozi zelenila u metropolitanskom području Milana te pokrenula proces poboljšanja njegovih postojećih zelenih i drvorednih sistema ustava uz promicanje aktivnosti pošumljavanja i izgradnju velikog metropolitanskog parka do 2030. godine.

Projektom se do 2030. godine planira sadnja tri miliona stabala, kako na unaprijed određenim lokacijama širom metropolitanskog područja Milana, tako i povećanjem broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta, na krovovima i pročeljima zgrada. Ove aktivnosti prepoznate su kao najučinkovitiji, najekonomičniji i najprivlačniji način usporavanja globalnog zatopljenja i prilagodbe klimatskim promjenama, kao i smanjenja potrošnje energije, pročišćavanja zraka, uklanjanja sitnih onečišćujućih čestica koje udišemo te, naposljetku, poboljšanja dobrobiti građana i građanki.

sadnja drve

ForestaMI je ambiciozan projekt koji ima za cilj uključiti sve građan(k)e koji žive u Milanu i njegovom metropolitanskom području kako bi se podigla svijest o nužnosti sadnje novih stabala te potaknulo zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Pojedinci, javna tijela, udruženja i privatne firme zajedno mogu doprinijeti akcijama koje pozitivno utiču na njihovu budućnost i budućnost narednih generacija.

Dana 21. marta 2022. građanima je tako na čuvanje, ljubav i zaštitu povjereno 2.500 sadnica mladih stabala, čime su građani i građanke Milana postali važnim dijelom velikog i rasprostranjenog rasadnika te su o sadnicama pažljivo brinuli posljednjih nekoliko mjeseci. Sadnice su vraćene, izvršena je procjena njihovog stanja te se ove jeseni očekuje sadnja na planiranim lokacijama.

Milano je odnedavno bogatiji za novu urbanu šumu s 300 stabala

S početkom nove jesenske sezone sadnje i konačnim padom temperatura zraka pokrenute su nove akcije pošumljavanja i kolektivne sadnje koje su uz sudjelovanje bojnih udruženja otvorene i za sve građane. zadnje kolektivne sadnje drveća organizirane su 18. novembra u Parku Aldo Moro i 19. novembra u Parku Nord Milano, a sljedeća je zakazana za 25. novembra i to u Opštini Vittuone, 15 km zapadno od Milana. Sudjelovanje je za sve građan(k)e vrlo jednostavno: potrebno je registrirati se za jednu od akcija i na dan sadnje ponijeti udobne, vodootporne cipele i par rukavica.

Prema najnovijim podacima, u sklopu projekta ForestaMI do početka navedenih akcija sadnje ukupno je posađeno već 427.475 mladih stabala. Time je premašen plan za sezonu 2021./2022. kojim je bila predviđena sadnja 400.000 stabala, a u razdoblju od studenog 2021. do svibnja 2022. ukupno je posađeno 127.010 stabala.

S.F. / Ekovjesnik

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2