fbpx

Koalicija za zaštitu Sane se od 2009. godine protivi izgradnji hidroelektrane “Medna” u gornjem toku rijeke Sane.

Goran Krivic spasimo sanu

 Goran Krivić, Koalicija za zaštitu rijeke Sane

Autor: Prijedor24

Investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija) je u pokušaju da izgradi malu hidroelektranu (MHE) “Medna” na samim izvorima rijeke.

Izgradnju je započeo, uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske gornji tok rijeke Sane predviđen kao park prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite, zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti.

Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju. Samo četiri rijeke u RS su u ovoj kategoriji.

Uprkos svemu ovom, radovi na izgradnji su uveliko u toku, a „Koalicija“ se i dalje bori da spriječi ovaj suludi projekat. Goran Krivić, predstavnik Koalicije za zaštitu Sane, Prijedorčanin, ovim povodom dao nam je kratak osvrt na trenutnu situaciju i najavio dalje akcije Koalicije.

MHE Medna se nalazi u opstini Ribnik

MHE „Medna“ se nalazi u opštini Ribnik

Prijedor24: Gorane, reci nam odmah na početku da li ima nade za Sanu?

Smatram da nade uvjek ima dok god ima nekoga ke će stati u odbranu rijeke ili bolje da kažem u odbranu naše rijeke Sane.

Prijedor24: Šta je alternativa MHE, ako mislimo na održivi razvoj i da li postoje neke procjene koliko bi to koristi donijelo državi?

Koristi od same MHE jedino koristi ima strani investor, što je u ovom slučaju na kraju lanca austrijska firma KELAG. Sama država prema urađenoj Studiji ekonomske opravdanosti za društvo izgradnjom male hidroelektrane „Medna“ od strane Koalicije za Sanu pokazuje gubitak nakon koncesije koji će da iznosi preko milion KM. S tim u vezi, možemo reći da država nema nikakve koristi ovim projektom, već samo gubitak narušene ljepote rijeke Sane.

Prijedor24: Da li BiH raspolaže dovoljnim količinama električne energije i da li su ovakva postrojenja zaista neophodna ili je riječ o trenutnom profitu bez gledanja u budućnost?

Bosna i Hercegovina je zemalja koja proizvodi višak električne energije pa samim tim možemo zaključiti da trenutno nema potrebe za uništavanjem prirodnih dobara radi profita pojedinaca.

Prijedor24: Trenutna situacija na terenu? Kako vidimo radovi ne stagniraju, koje akcije Koalicija poduzima povodom toga?

Na terenu investitor i dalje obavlja radove na izgradnji hidroelektrane. Koalicija aktivno radi na kampanji da se zaštiti gornji tok rijeke Sane i zaustavi izgradnja pomenute hidroelektrane. Trenutno na sudu se još uvjek nalazi žalba protiv Ekološke dozvole. Također je urađena i Studija ekonomske opravdanosti za društvo izgradnjom male hidroelektrane „Medna“ gdje potvrđujemo da niko nema koristi osim investitora. Uveliko se radi i na medijskoj kampanji kroz koju pokušavamo široj javnosti da dokažemo da ustvari uništavanjem gornjeg toka Sane ne koristi nikome sem investoru i da sve to se plaća iz njihovog džepa.

Prijedor24: Šta će eventualna izgradnja MHE na Sani napraviti rijeci, da li to znači da bi korita u određenim dijelovima toka presušila, da li to znači i da možemo zaboraviti na ljeta provedena na Sani?

Preusmjeravnje vode u derivacion tunel gornji kanjon rijeke Sane bi ostao bukvalno bez vode, a samim tim i kvalitet vode se drastično pogoršava. Kako se pogoršava kvalitet vode tako se pogoršava i stanje ihtiofaune (riblji fond) u gornjem toku rijeke Sane. Na press konferenciji u Banja Luci, prošlog novembra smo zajedno sa stranim i domaćim stručnjacima upozorili da rijeka Sana sa još nekoliko rijeka predstavlja glavni oslonac preostale populacije ribe „mladice“ u Evropi. Takođe je naglašeno da je apsurdno da KELAG ulaže u Austriji milione eura za vraćanje populacija mladice, a sa druge strane uništava prirodna staništa te ugrošene vrste u Evropi.

Prijedor24: S kojim problemima se susrećete na terenu kada je u pitanju vaša kampanja?

Sama kampanja za očuvanje rijeke Sane i protiv izgradnje hidroelektrane „Medna“ traje već više od sedam godina. Kroz taj period se prolazilo kroz mnogo problema, od stručnih do financijskih, gdje smo ipak uspijevali da obaramo studije uticaja na životnu sredinu, ekološke dozvole i dr. Možda je bitno naznačiti da su svi koji su bili uključeni u kampanju radili volonterski i da se većina kampanje podržavala iz sopstvenih džepova.

Prijedor24: Šta mi kao pojedinci možemo učiniti osim da se nerviramo i „prepucavamo“ preko društvenih mreža?

Svaki pojedinac može da uvjeri nekog „nevjernog Tomu“ na poslu, na ulici, u kući koliko je štetna izgradnja hidroelektrane na samu rijeku Sanu i da se sve to plaća iz njihovog džepa. Svako može nekog politički aktivnog poznanika da osvijesti o uništavanu prirodnih dobara i samoj ne ekonomičnosti tih projekata. Može da se izađe na ulicu i kaže NE, može da se pridruži protestnom izletu na izvorima rijeke Sane i sa sobom povede što više rodbine, prijatelje, kolega, poznanika da vide ljepotu koja se uništava, da se napiju vode sa izvora i da u što većem broju kažemo NE – ne želimo hidroelektranu, želimo rijeku Sanu!

Prijedor24: Da li je Koaliciji potrebna stručna volonterska snaga (pravnici, ekolozi, biolozi i sl.) i na koji način bi oni mogli doprinijeti kampanji?

Kako sve radimo volonterski tako je svaki oblik stručne pomoći dobro došao. Ne bih sad da izdvajam oblasti ali u suštini svaka branša bi mogla da nađe neku tačku sa kojom bi se mogla pozabaviti jer od pravnih preko bioloških do ekonomskih djelova ima gomila nepravilnosti gdje bi mišljenja struke mnogo doprinijela.

Prijedor24: Kakva je trenutna situacija sa ostalim BiH rijekama i strateškim ciljevima Ministartstva za energetiku?

Kao rijeka Sana ni ostale rijeke u BiH nisu pošteđene uništavanjem „obnovljivih“ izvora energije. Možemo slobodno reći da u svim slivovima BiH postoji preko 250 projekata za izgradnju hidroelektrana koje bi uništile većinu vodotoka u BiH, a nažalost neki od njih su već izgrađeni ili su u toku izgradnje kao što je primjer hidroelektrane „Medna“.

Prijedor24: Misliš li da se vrijedi boriti?

Pa naravno da se vrijedi boriti jer kako sutra da kažemo našoj djeci da smo samo pustili da unište naše rijeke ili našu rijeku Sanu i da o njima saznaju iz priča, a ne da ih osjete kao i mi. Potrebno je svim mlađim generacijama pokazati da uvide da je to njihovo prirodno naslijeđe i naslijeđe generacija poslije njih, te da se prema tome odnose kao prema zjenici oka svog.

Prijedor24: Kakvi su planovi Koalicije za naredni period?

Koalicija nastavlja sa kampanjom i borbom protiv uništavanja gornjeg toka rijeke Sane, kako medijski tako i pravno. Jedna od aktivnosti je, kako i proteklih nekoliko godina, tako i ove godine, Koalicija organizuje protestni izlet na izvore rijeke Sane koji će se održati 23. aprila ove godine povodom Dana planete Zemlje (22. april). Ove godine taj događaj je uvršten u veliku kampanju zaštite rijeka Balkana koji se zove Balkan river tour (http://www.balkanrivers.net/en/balkan-rivers-tour) koji se vodi sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – Zaustavimo navalu brana“.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2