fbpx

fosil

Profesor emeritus na Univerzitetu Tohoku predstavio je rezultate istraživanja koji ukazuju na vezu između magnitude masovnih izumiranja i globalnih temperaturnih promjena u geološkim vremenima.

To istraživanje je objavljeno u časopisu Biogeosciences 22. jula 2022.

Nagla klimatska promjena, popraćena uništavanjem okoliša velikim vulkanskim erupcijama i meteoritima, uzrokovala je najveća masovna izumiranja tijekom fanerozoika, koji pokriva 539 miliona godina do danas.

Do danas je sprovedeno samo nekoliko kvantitativnih procjena odnosa između anomalija temperature kopna i izumiranja kopnenih životinja. Štaviše, morske i kopnene životinje doživjele su različite stope izumiranja, a ovaj fenomen ostaje nedovoljno istražen.

Profesor emeritus Kunio Kaiho pokazao je da stope izumiranja morskih beskičmenjaka i kopnenih četveronožaca odgovaraju odstupanjima u globalnoj temperaturi i površinskoj temperaturi staništa, bez obzira da li se radi o hlađenju ili zagrijavanju. Gubitak vrsta tijekom glavnih masovnih izumiranja, tzv. ‘pet velikih’, bilo je u korelaciji s globalnim zahlađenjem od >7 °C i globalnim zagrijavanjem od >7-9 °C za morske životinje, te globalnim zahlađenjem od >7 °C i globalnim zagrijavanjem > ~7 °C za kopnene četveronošce.

“Ovi rezultati pokazuju da što su veće promjene u klimi, veće je masovno izumiranje”, rekao je Kaiho. “Oni nam također govore da bilo koje buduće izumiranje povezano s ljudskom aktivnošću neće biti istih razmjera kada se magnituda izumiranja promijeni u skladu s anomalijom globalne površinske temperature.”

Kaiho se poziva na raniju studiju koja je tvrdila da bi povećanje prosječne globalne temperature od 5.2 °C rezultiralo masovnim izumiranjem koje bi bilo uporedivo s prethodnim izumiranjima. Ipak, na temelju njegove studije, temperatura bi se morala promijeniti za 9 °C, a to bi se dogodilo tek 2500. u najgorem slučaju.

“Iako je teško predvidjeti razmjere budućih izumiranja jer će se uzroci razlikovati od uzroka prethodnih izumiranja, postoji dovoljno dokaza koji upućuju na to da bilo kakvo nadolazeće izumiranje neće dosegnuti magnitude prošlih izumiranja ako se anomalije globalne površinske temperature i druge anomalije u okolišu promijene u skladu jedne s drugim”, rekao je Kaiho.

Kaiho je također uočio nižu toleranciju na događaje globalnog zagrijavanja kod kopnenih četveronožaca nego kod morskih životinja. Međutim, morske životinje su imale manju toleranciju na promjene temperature staništa u odnosu na kopnene životinje. To je zato što je temperaturna anomalija na kopnu 2.2 puta viša od temperature površine mora. Ti se fenomeni uklapaju u tekuće obrasce izumiranja.

Izvor: ScienceDaily
Prevod: AbrašMEDIA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4