fbpx

Pet godina planiranja i završetak radova početkom ožujka rezultiralo je s 23.000 solarnih panela koji plutaju na rezervoaru Kraljice Elizabete II. blizu Heathrowa, a koriste se za stvaranje energije.

1200x630 328369 solar panels take to the water as ne

Radovi su pri kraju na ogromnom umjetnom jezeru na rubu Londona koje će uskoro postati najveća europska plutajuća solarna energetska farma – i za kratko će biti najveća na svijetu, piše The Guardian. Malo njih moći će vidjeti 23.000 solarnih panela na rezervoaru Kraljice Elizabete II na Waltonu na Temzi, osim Heathrowih putnika i nekoliko stanovnika na susjednim posjedima. „Ovo će trenutno biti najveća plutajuća solarna farma na svijetu – ostale su u izradi“, kaže Angus Berry, manager za energiju Voda Temze, vlasnik projekta. „Vodimo u ovome i nadamo se da će nas drugi slijediti, kako u Velikoj Britaniji tako i u inozemstvu.“

Projekt vrijedan 6 milijuna funti (oko 60 milijuna kuna) koji se planirao pet godina i završio početkom ožujka, stvarati će dovoljno struje koja će napajati postrojenja lokalnog pročistača voda desetljećima. Energija će pomoći u osiguravanju vode za piće populaciji od skoro 10 milijuna ljudi u Londonu te na području jugoistoka Engleske.

A zašto solarni paneli baš na vodi? Odgovor, prema Berryu je u tome što je voda tamo, a može se koristiti u ovu svrhu. On kaže da plutajući paneli prekrivaju samo 6 posto rezervoara i neće imati nikakav utjecaj na ekosustav. Iako ptice močvarice, uključujući galebove i močvarne kokoši, žive na rubovima rezervoara, on nije predviđen kao stanište za divlje vrste niti ribe, pa su svi oni slučajni posjetitelji. S dubinom od 18 metara, ovaj rezervoar pruža tekuću vodu stanovnicima Londona. No moguće je da budući projekti budu upitni, kaže Berry. Trenutna vlada smanjila je potpore za solarnu i vjetro energiju. Berry kaže da to neće imati utjecaj na ovaj projekt, ali bi moglo na buduće. „Morali smo sagledati ovaj projekt iz svih ekonomskih kuteva i u svim fazama“, kaže, „no nije baš jasno što će donijeti buduće gospodarstvo za ostale potencijalne projekte.“

Slična plutajuća solarna farma s polovicom kapaciteta gradi se od strane tvrtke United Utilities na rezervoaru blizu Manchestera. Gradnja farme iste veličine od 13,7 MW više što je više nego duplo od ove, počinje se graditi u Japanu i trebala bi se završiti 2018. godine. Za postavljanje solarnih panela na vodu nije potrebna dozvola za planiranje, iako veliki nizovi sličnih panela na zemlji trebaju službenu potvrdu. Vlada je odlučila zabraniti primanje EU potpora za poljoprivredno zemljište onim poljoprivrednicima koji na njega stave solarna polja.

Više od 23.000, solarnih panela izvođača Lightsource Renewable Energy, kapaciteta 6,3 MW stvarati će dovoljno struje za 1.800 domova. Rezervoar je izgrađen 1962. godine te je i dalje jedan od najvećih koji opskrbljuje London. Planovi za „super-kanalizaciju“ ispod Londona koji su u pripremi, neće utjecati na ovaj projekt. Rezervoar ima kapacitet od 19,6 megalitara vode sa površinom od 128,3 hektara te opseg od 4,3 km.

https://www.youtube.com/watch?v=5M_kjRCBeKI

Agrobiz/Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1