fbpx

plastika foto Nick Fewings unsplash

Foto: Nick Fewings

Recikliranje plastike ne funkcioniše i nikada neće uspjeti – poruka je koju su u autorskom tekstu uputile predsednica organizacije Beyond Plastics Džudit Enk i inženjerka hemije i osnivačica Last Beach Cleanup Džen Del.

Amerikanci su u prošloj godini reciklirali 5% plastičnog otpada, što je pad u odnosu na 9,5% 2014. godine kada su SAD izvozile milione tona plastičnog otpada u Kinu i računale ga u reciklažu.

Recikliranje može biti efikasan način da se povrate resursi, što potvrđuje i visoka stopa recikliranja papira, 68% u SAD. Ipak, problem sa recikliranjem plastike leži, ne u konceptu ili procesu, već materijalu, kažu autorke.

Neekonomično, rizično, teško

Hiljadu različitih vrsta plastike – Prvi problem je da ima hiljadu vrsta različite plastike sa posebnim sastavom i karakteristikama. Svi uključuju različite hemijske aditive koji ne mogu zajedno da se recikliraju, a nemoguće je sortirati trilione delova plastike u posebne dijelove za reciklažu. Primjera radi, zelene PET boce ne mogu se reciklirati sa bezbojnim PET bocama (zbog čega je Južna Koreja zabranila obojene boce). Samo jedan obrok za ponijeti spakovan je uglavnom u različite tipove jednokratne plastike koja se ne može reciklirati zajedno (poklopci, čaše, pribor, PET).

Rizik veći od koristi – Drugi problem je da je procesiranje plastičnog otpada, onda kad je to moguće, bespotrebno. Plastika je zapaljiva i rizik od požara u postrojenjima za reciklažu plastike utiče na zajednice u blizini od kojih su mnoge sa niskim prihodima. Za razliku od metala i stakla, plastika nije inertna. Plastični proizvodi mogu sadržati toksične sastojke i upijati hemikalije, a prema izvještaju kanadske vlade, zbog rizika od otrova u recikliranoj plastici, većina plastičnih proizvoda ne može se reciklirati u pakovanja za hranu.

Recikliranje plastike je neekonomično – Reciklirana plastika košta više od nove jer je prikupljanje, razdvajanje, transport i tretman otpada nevjerovatno skup. S druge strane, petrohemijska industrija rapidno se širi što će dodatno sniziti cijenu novoj plastici.

Mehaničko ili hemijsko recikliranje

Uprkos nepovoljnim činjenicama, industrija plastike decenijama vodi kampanju kako bi održala mit da je riječ o reciklabilnom materijalu, navode autorke. Ova kampanja podsjeća na kampanju duvanske industrije i napore da ubjede pušače da su cigarete sa filterom zdravije od onih bez filtera.

Konvencionalno mehaničko recikliranje u kom se plastični otpad usitnjava i topi prisutno je decenijama. Sada industrija pokušava da istakne prednosti hemijskog recikliranja u kom se plastični otpad „razbija“ korišćenjem visoke temperature ili drugih hemikalija.

Međutim, ni ovo recikliranje nije održivo, tvrde autorke. Čak je i gore zbog toksičnih emisija koje bi mogle da izazovu novu štetu klimi, zdravlju i okolini.

Rješenje postoji

Šta je onda rješenje? Autorke ističu da nije vrijeme za očaj. Naprotiv. Ali, pojedinci i donosioci odluka moraju znati činjenice. Dokazana rješenja su tu i brzo se mogu raširiti po cijeloj zemlji. Rješenje uključuje:

– zabranu plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu i nereciklabilne jednokratne plastike za proizvode u industriji hrane,

– instaliranje opreme za pranje sudova u školama što će omogućiti učenicima da koriste pravo posuđe umjesto jednokratne plastike

– korišćenje višekratnog posuđa umesto jednokratnog za dostavu hrane

Autorke upozoravaju da ako industrija plastike prati korake duvanske industrije, možda nikada neće priznati poraz recikliranja plastike.

– Iako ih ne možemo spriječiti da nas prevare, možemo donijeti zakone da napravimo progres. Zabrana jednokratne plastike smanjuje otpad, čuva novac poreskih obveznika za čišćenje i odlaganje i smanjuje zagađenje plastikom. Potrošači mogu vršiti pritisak na kompanije da prestanu da pune police marketa jednokratnom plastikom tako što neće kupovati te proizvode i umjesto toga birati višekratne proizvode u boljem pakovanju. I treba da nastavimo da recikliramo papir, kutije, konzerve, staklo jer to zaista funkcioniše – zaključuju autorke.

(eKapija)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5