fbpx

maslačak pčela

Danas se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti pod sloganom “Gradimo zajedničku budućnost za sve što živi”. 

“S obzirom na zabrinjavajuće podatke koji ukazuju da bioraznolikost gubimo alarmantnom brzinom, njezino očuvanje mora postati prioritet svakog pojedinca. Bioraznolikost podrazumijeva sav život na Zemlji, uključujući životinje, biljke, gljive, mikroorganizme i ljude. Svaka vrsta važna je nit u mreži koja održava prirodnu ravnotežu i pruža nam resurse neophodne za život. Posljednji Izvještaj o stanju planeta svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pokazuje da smo od 1970. godine izgubili 68 posto populacija sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i riba”, stoji u priopćenju WWF Adrije.

Istaknuli su kako neodrživim praksama dovodimo planet, a samim time i sebe, u opasnost.

“Ljudski pritisak na planet i njegove resurse raste. Danas gotovo svakih sat vremena izgubimo jednu vrstu. Iako to zvuči zastrašujuće, pozitivno je da smo sad svjesni svog utjecaja na planet i znamo da ga možemo promijeniti. Znamo da bez prirode ne možemo, no pitanje je što ćemo poduzeti da je očuvamo”, poručila je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Jedna od najvažnijih životinsjkih vrsta su pčele, a naša regija bogata je bioraznolikošću, o čemu puno govori i podatak da od čak 20.000 vrsta pčela u svijetu, kod nas ih je čak 1000, rekli su iz WWF Adrije.

“Svatko od nas ima važnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti. Pčelama možemo pomoći vrlo lako – sadnjom medonosnog i začinskog bilja u svojim vrtovima i na balkonima, ili izgradnjom nastambi od bambusa ili trstike za solitarne pčele. I ostalim vrstama na planetu možemo pomoći održivijim korištenjem resursa koje nam priroda svakodnevno pruža. Ako uzmemo samo ono što nam treba, dajemo prirodi vremena da se obnovi”, zaključila je Kalauz.

Kalauz je pozvala sve da iskoriste današnji Međunarodni dan biološke raznolikosti kao početak održivije budućnosti.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31