fbpx

Separacija i drobilica kod Kaknja POGON

„Ukoliko se ne zaštiti područje uz rijeku Borivu, koja se uliva u Trstionicu, a ona je pritoka rijeke Bosne, nestati će do sada sačuvane prirodne ljepote ovog kraja.“

Aktivistima koji se zalažu za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u srednjem toku rijeke Bosne obratili su se ekolozi iz Kaknja, tvrdnjama da se u njihovoj općini, uz rijeku Borivu, kod Ponijera, nelegalno eksploatiše šljunak.

Takođe, izrazili su sumnju da betonski pogon kod Mehorića, te drobilice kamena na tom lokalitetu nemaju valjane dozvole i da će ove aktivnosti poremetiti životnu ravnotežu i ugroziti prirodu.

„Ukoliko se ne zaštiti područje uz ovu rijeku, koja se uliva u Trstionicu, a ona je pritoka rijeke Bosne, nestati će do sada sačuvane prirodne ljepote ovog kraja. Sve ovo se radi uz prećutnu saglasnost kakanjskih političara, koji i sami imaju interesa u ovom poslu i pogoduju nezakonitim eksploatatorima prirodnih minerala“ – navode zabrinuti ekolozi.

Na njihov apel za pomoć i podnošenje prijava inspekcijama FBiH, aktivisti za sprječavanje nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka u slivu rijeke Bosne spremno su se odazvali.

„Nastojaćemo im pružiti našu podršku, kao i obezbijediti pravnu pomoć i organizovanje, kako bi se na taj način uspješno oduprli onima koji atakuju na prirodu“, kaže aktivistkinja iz Maglaja Zumra Gušo.

Separacija i drobilica kod Kaknja Grupa

Podsjećamo, područje Kaknja je sve više na udaru onih koji bi da, zarad profita po svaku cijenu, naruše ovdašnju prirodu, a do sada su se ekolozi tome prilično uspješno odupirali. Tako je zahvaljujući animiranju javnosti od strane ekologa i pritiscima na političare Općinsko vijeće Kaknja svojevremeno uskratilo saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju MHE “Trstionica”. Početkom ove godine stopirali su i pokušaj ubrzanog postupka davanja saglasnosti za provođenje koncesije za izgradnju MHE „Bilješevo“ na rijeci Bosni.

Biljesevo ss

Akciona grupa „Za čisti sliv rijeke Bosne“ u okviru Eko-turističke kampanje u projektu “Čista rijeka Bosna” je u ranijem periodu uspješno organizovala akcije u cilju pobošanja čistoće obale uz ovu rijeku. Time su skretali pažnju na ekološke aktivnosti i podizanje ekološke svijesti, te pružali podršku općinskom ribolovnom udruženju, koje ulaže napore u cilju održavanja obala rijeke na području općine, i ukazuju nesavjesnima, kada je priroda u pitanju, da se odgovornije odnose prema njenoj zaštiti.

Kaknjsko područje, posebno u slivu rijeke Borive i Trstionice krije poseban i rijedak ekosistem koji je, po tvrdnjama ekologa, davno trebao da dobije adekvatnu zaštitu. Područje Gornje Trstionice i Bukovice je jedno od rijetko očuvanih šumskih područja na teritoriji općine Kakanj i zauzima površinu od oko 30 hektara. U Master planu razvoja turizma Kaknja navedeno je da je rijeka Trstionica ”kristalno čista rijeka bogata različitim vrstama riba”. Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uradio je studiju “Valorizacija prirodnog prašumskog područja Gornja Trstionica – Bukovica” i dao prijedlog da se trajno zaštiti ovo prašumsko područje.

Izvor: Antikorupcija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31