fbpx

ptice selice foto Barth Bailey unsplash

 Foto: Barth Bailey

Svjetski dan ptica selica ove godine naglasak daje problematici uticaja svjetlosnog zagađenja na ptice selice. Ova vrsta zagađenja ne pogađa samo ptice, već i šišmiše, morske kornjače, insekte i druge vrste.

Kampanja će se u cijelom svijetu u 2022. godini provoditi u dva dana i to 14. maja te 8. oktobra pod sloganom „Dim the Lights for Birds at Night“(„Noću ugasite svjetla za ptice").

Svjetlosno zagađenje je u porastu širom svijeta te se procjenjuje kako pod „osvijetljenim nebom“ trenutno živi više od 80 posto svjetske populacije. Taj postotak pak u Evropi i Sjevernoj Americi iznosi gotovo 99 %. Količina umjetne svjetlosti na površini Zemlje, odnosno na noviu svjetlosnog onečišćenja, raste stopom od najmanje dva posto godišnje, a prema nekim procjenama ta bi stopa mogla biti i puno veća.

Poznato je da svjetlosno zagađenje zbog izloženosti prejakoj javnoj rasvjeti štetno djeluje na ljudsko zdravlje, a zbog pretjeranog korištenja rasvjete na prometnicama pa čak i u zaštićenim prirodnim područjima, posebno ometa i ugrožava život i seobu ptica, šišmiša, kukaca te remeti rast biljaka čime predstavlja veliku prijetnju prirodnoj ravnoteži. Svjetlosno zagađenje predstavlja značajnu i rastuću prijetnju svim divljim životinjama, uključujući mnoge vrste ptica selica.

Osim što mijenja prirodne obrasce svjetla i tame u ekosistemima, svjetlosno zagađenje ptice ometa u migracijama, posebno noću, uzrokuje promjene u njihovom ponašanju, prehrani i glasovnoj komunikaciji. Ptice selice postaju dezorijentisane i mogu stradati zbog kruženja u osvijetljenim područjima čije ih umjetno svjetlo privlači. Prijetnja je još izraženija u uslovima niske oblačnosti, magle, kiše ili kada lete na nižim visinama, a trošenje energije ptice dovodi u opasnost od iscrpljenosti, grabežljivaca i kobnih sudara sa zgradama. Naime, svake godine zbog svih navedenih uzroka strada nekoliko miliona ptica.

Obilježavanjem ovog dana potiče se podizanje svijesti o pitanju svjetlosnog zagađenja i njegovih negativnih učinaka na ptice selice.

„Očuvanje prirodno tamnog neba ima istu važnost kao i zaštita voda, zraka i tla. Ključni cilj Svjetskog dana ptica selica 2022. je podizanje svijesti o problemu svjetlosnog zagađenja i njegovih negativnih uticaja na ptice selice. Rješenja su lako dostupna i nadamo se da ćemo potaknuti ključne donositelje odluka da usvoje mjere za rješavanje problema svjetlosnog zagađenja.” – kazala je Amy Fraenkel, izvršna tajnica Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Convention on Migratory Species of Wild Animals - CMS).

svjetski dan ptica selica scaled

Više o Svjetskom danu ptica selica na poveznici: www.worldmigratorybirdday.org

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2