fbpx

reka geoparkovi

Foto: dnaveh/shutterstock.com, ilustracija

Lista globalnih geoparkova, koju je kreirao UNESCO, predstavlja sveobuhvatan spisak nekih od najljepših prirodnih lokacija u svijetu, na kojima se u velikoj mjeri čuva geološko naslijeđe. 

Zaštićena područja u svijetu izdvojila su se svojim pejzažom, značajem za ekologiju i lokalnim zajednicama. A pošto je njihov značaj nemjerljiv, vrlo je važno očuvati ih u što većoj mjeri. Na ovu listu dodato je još osam novih lokacija. Sada ih ima ukupno 177 i nalaze se u 46 zemalja.
 
- To je mnogo više od etikete. Zapravo, u pitanju je pravo priznanje geološkim lokalitetima međunarodne vrijednosti, čime se slavi njihovo jedinstveno naslijeđe i pejzaži - izjavio je za Euronews.com Kristof Vandenberge, šef Odjeljenja za nauke o Zemlji i smanjenju rizika geo-zagađenja pri UNESCO-u.
 
Šta su globalni geoparkovi?
 
Jedinstvena područja koja odlično balansiraju između očuvanja i razvoja karakterišu se kao globalni geoparkovi. Uz mudru upravljačku politiku i uključivanje članova lokalne zajednice, te lokacije nastoje da zadrže svoje jedinstveno naslijeđe, dok u isto vrijeme ubiraju plodove održivog turizma.
 
- Geoparkovi nisu ovdje samo radi očuvanja prirode, već da bi na tim destinacijama bili razvijani i njegovani geoturizam i ekoturizam. A to dalje znači da lokalno stanovništvo ne samo da živi od tog područja, već se i aktivno uključuje u razvoj parka - objasnio je Vandenberge, dodajući da se nada da bi osam lokacija koje su nedavno uvrštene na ovu listu mogle da imaju značajnu korist od razvoja turizma. U isto vrijeme to je ohrabrenje za članove lokalne zajednice da se još više angažuju na projektima očuvanja lokacije na terenu.
 
- Ne možete sve izraziti u novčanoj vrijednosti. Mnogo toga je povezano sa identitetom, a ljudi sada otkrivaju koliko su zaista povezani sa okolinom - zaključio je Vandenberge, piše Ona.telegraf.rs, a prenosi eKapija.
 
Gde se nalaze globalni geoparkovi?
 
Novoupisanih osam geoparkova nalaze se u sedam država, budući da su dva na području Brazila. Sve lokacije se mogu pohvaliti jedinstvenim ekosistemom i bogatim naslijeđem.
 
Najnovije lokacije uvrštene na listu globalnih geoparkova su:
 
1. Serido, Brazil
2. Staze južnih kanjona (engl. Southern Canyons Pathways), Brazil
3. Salpausselkä, Finska
4. Ries, Njemačka
5. Kefalonija - Itaka, Grčka
6. Mëllerdall, Luksemburg
7. Buzău Land, Rumunija
8. Platåbergens, Švedska

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2