fbpx

Mještani mostarskog naselja Buna potpisali su peticiju te najavili tužbu protiv izgradnje mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

peticija main anadolijaBuna

Mještane mostarskog naselja Buna koji strahuju od mogućih posljedica izgradnje mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2, danas je okupila javna rasprava "Zaštitimo rijeke, zaustavimo gradnju MHE" i potpisivanje peticije, a najavljeno je i podizanje tužbi.

Predstavnik lokalne zajednice Buna Miroslav Barišić je kazao kako je ovaj projekat nemoguće izvesti, jer će ugroziti živote mještana Bune, njihove domove i kompletnu ekozonu, prenosi Anadolija.

"Sve vrste riba su ugrožene, neće moći izlaziti u Bunu kako bi se mrijestile, jer će im se svi putevi prekinuti, a nama će podrumi i kuće plivati, tako da ćemo morati seliti odavde. Zbog toga ćemo se boriti svim silama protiv ovoga projekta. Počeli smo s potpisivanjem peticije, pa ćemo čak i tužbu uložiti protiv vlasti koje su izdale te dozvole, jer svi projekti su rađeni na lažni podacima iz nekih davnih vremena bez ikakvih ispitivanja i pitanja lokalnog stanovništva o tome projektu", pojasnio je Barišić.

Predsjednik Ekološkog udruženja Buna, Damir Brljević, koji se ekologijom bavi više od dvije decenije, smatra da je graditi hidroelektranu u 21. vijeku nedopustivo.

"To je starinski način crpljenja energije. Danas to više u Europi ne radi nitko", kazao je Brljević.

Drugačije bi bilo, kaže on, da su provedena stručna istraživanja po kojima te hidroelektrane donose napredak mjesta, a da ne narušavaju krajolik i ambijent.

"Sad je samo pitanje s kojom aparaturom i kako se može zaustaviti izgradnja hidroelektrane. Buna je devastirana ima 20 godina i naši mještani više nikome ne vjeruju", poručio je Brljević.

Član koordinacijskog tijela iz Eko udruženja Majski cvijet, Oliver Arapović, je nakon projekcije dokumentarnog filma o utjecaju takvih objekata na ekosistem, naglasio kako sve potvrđuje da bi izgradnja hidroelektrane značila neviđenu katastrofu za Bunu.

Spomenik prirode

"Ovo je spomenik prirode FBIH zaštićen ranijom uredbom. Ovo je jedna od najljepših lokacija u Južnoj Europi. Stoga, vlasti i svi ovi ljudi moraju znati s čim se igraju. Ako strani stručnjaci govore da je to biser u koji se ne treba dirati, ne znam šta mi možemo još reći", poručio je Arapović.

Safeta Bačak jedna je od najizloženijih mještanki, jer joj se porodični kamp i privatni kamp od kojeg žive, nalazi odmah pored rijeke.

"Potpisala sam peticiju i uradit ću šta god treba da se ovaj projekt ne realizira, jer, u protivnom, ja odavde moram ići", kazala je.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je 2014. godine donijela odluku o davanju koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije, izgradnjom objekata mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 snage do 5 MW.

Vrijednost projekta izgradnje na rijeci Neretvi u mjestu Buna pored Mostara iznosi 10 miliona maraka. Vlada HNK-a je prije nešto više od godinu dana jednoglasno usvojila Odluku o koncesiji preduzeću Hercegovina građenje zanatstvo d.o.o. Mostar, koja je investitor projekta.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5