fbpx

koralni greben skynews

Naučnici i ronioci, koji su u utorak naveče zabilježili početak razmnožavanja Velikog koralnog grebena kod australijske obale u Koralnom moru, tvrde da ovaj fenomen uliva nadu u oporavak ugroženog podvodnog ekosistema.

Naučnici zabrinuti zbog propadanja grebena tvrde da je veliko zadovoljstvo da prisustvuju ovom fenomenu.

"To je snažna demonstracija da su ekološke funkcije koralnog grebena netaknute i da funkcionišu poslije faze oporavka od više od 18 mjeseci", rekao je biolog Garet Filips, te dodao da se koralni greben mora nastaviti štiti.

Oko dvije trećine korala u grebenu kod obale Australije pogođeno je izbjeljivanjem uzrokovanim neuobičajeno visokim temperaturama okeana 2016., 2017. i 2020. godine. Kada se voda zagrije preko određene tačke, korali tjeraju svoje dobavljače hrane, alge, koje se skrivaju u simbiotskom odnosu. Naučnici apeluju da će klimatske promjene izbrisati više korala ako se okeani nastavljaju zagrijavati bez ograničavanja ljudskih emisija stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu. Ali, rekli su, podvodni ekosistemi se mogu oporaviti uz malo predaha.

“Ovaj događaj je odličan dokaz da nije kasno”, istakao je biolog Filips.

Tokom pandemije neprofitne organizacije i biolozi radili su na obnavljanju grebena, a neki od ovih stručnjaka, uključujući Australiju, pozivali su turiste da pomognu. Gašenja zbog korona virusa koja su dovela do pauze u mnogim industrijama također su koristila nekim naporima u zaštiti korala - dovoljno da jedan greben pokaže znakove regeneracije.

Veliki koralni greben je na listi svjetskog naslijeđa Uneska.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5