fbpx

1633523776.4836

Naučnici Sveučilišta u Plymouthu bave se proučavanjem štetnog uticaja mikroplastike na morski okoliš već duže od dvije decenije, a nedavno su prvi u svijetu istraživali ispuštanje mikroplastike iz konopa korištenih na morskim plovilima, prensi Ekovijesnik.

Prema novom istraživanju Sveučilišta u Plymouthu, povlačenje konopa na morskim plovilima moglo bi svake godine rezultirati onečišćenjem milijardama čestica mikroplastike. Ovo je prvo istraživanje uticaja korištenja konopa kao značajnog izvora onečišćenja morskog okoliša, a provela ga je međunarodna istraživačka skupina za morski otpad Sveučilišta u Plymouthu.

Istraživači su se bavili usporedbom različite sintetičke užadi uobičajeno korištene u pomorskoj industriji, ovisno o njihovoj starosti i istrošenosti te dužini i materijalu, kako bi procijenili količinu i karakteristike mikroplastike nastale njihovom upotrebom. To su postigli simuliranjem povlačenja konopa koje se obično izvodi na morskim plovilima poput ribarskih brodova, koje su izvodili tokom laboratorijskih i terenskih eksperimenata.

1 s2.0 S0048969721052323 gr1 lrg

Istraživanja su se provodila na brodu Falcon Spirit. Izvor: Potential microplastic release from the maritime industry: Abrasion of rope

Njihovi rezultati pokazali su da novi i do jedne godine stari konopi u more mogu ispustiti oko 20 fragmenata mikroplastike i to po svakom metru povlačenja. Međutim, istraživači su ustanovili kako stariji konopi mogu ispustiti znatno veće količine mikroplastike, odnosno konopi stari dvije godine ispuštali su oko 720, dok su oni stariji od 10 godina ispuštali više od 760 fragmenata mikroplastike po metru.

U radu objavljenom u časopisu Science of the Total Environment, istraživači navode kako se na ribarskim brodovima koriste konopi dužine i do 220 metara, ovisno o vrsti plovila te dubini mora i okeana. Međutim, istraživači su temeljem korištenja novog konopa dužine „skromnih“ 50 metara procijenili da bi svakim njegovim povlačenjem  u more mogao ispustiti između 700 i 2000 fragmenata mikroplastike, dok bi starije ispustilo i do 40.000.

1 s2.0 S0048969721052323 gr2 lrg

Mikroskopski prikaz fragmenata mikroplastike nastalih trošenjem konopa. Količina i veličina su ovisili o njihovoj starosti i istrošenosti te duljini i materijalu. / Izvor: Potential microplastic release from the maritime industry: Abrasion of rope

S više od 4.500 aktivnih ribarskih brodova u Velikoj Britaniji, procjene istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu ukazuju da bi cijela britanska flota mogla rezultirati ispuštanjem najmanje 326 miliona do najviše 17 milijardi fragmenata mikroplastike svake godine!

„Do procjena smo došli povlačenjem 2,5 kg težine, no većina morskih plovila povlači znatno veće terete, uzrokujući time daleko više trenja te potencijalno više fragmenata mikroplastike. Naše istraživanje ističe hitnu potrebu za uvođenjem novih standarda održavanja, zamjene i recikliranja konopa u pomorskoj industriji. Međutim, ono ukazuje i na važnost kontinuiranih inovacija u dizajnu sintetičkih materijala s ciljem smanjenja količine mikroplastike u morima i okeanima.“ – kazala je voditeljica istraživanja dr. Imogen Napper.

Sveučilište u Plymouthu među prvima je u svijetu istaknulo globalni problem mikroplastike u morima i okeanima te njenom uticaju na morski okoliš, a zahvaljujući tome osvojilo je nagradu Queen’s Anniversary Award za visoko obrazovanje u 2019. godini.

Dosadašnja istraživanja, uz sudjelovanje u inicijativi Fishing for Litter, čiji je cilj smanjenje morskog otpada u saradnji s ribarskom industrijom, pokazala su kako su komercijalni ribari itekako svjesni štetnog i trajnog uticaja plastičnog onečišćenja na njihov ulov i cijelu industriju. Sveučilište u Plymouthu stoga sarađuje i na tekućem projektu razvoja biorazgradive ribolovne opreme koju mogu koristiti mali i veliki brodovi u ribarskoj industriji.

Ovu studiju financiralo je britansko ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (DEFRA) u sklopu šireg projekta koji se bavi utjecajem guma i tekstila na morski okoliš.

https://www.youtube.com/watch?v=bYP246uRgmc

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4