fbpx

Neretva kod mjesta Ulog

Prilikom procedure Procjene uticaja na okolinu (PUO), odnosno ishodovanja ekološke dozvole za HE Ulog službena javna rasprava održana je u oktobru 2010. g. u Kalinoviku, (RS), ali ne i u susjednom (nizvodnom) Konjicu, (FBIH). Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica izdalo je saopštenje, odgovorivši na pitanja kako su izdavane dozvole za HE Ulog i koje institucije iz FBiH su to omogućile?

zeleni neretva 1024x791

“U slučaju da projekat iz jednog entiteta može izazivati negativne uticaje u drugom, zakon ukazuje da se javne rasprave moraju održati i u entitetu u kojem se očekuju negativne posljedice, te da investitor mora naručiti izradu separata Studije uticaja koji bi se bavio isključivo nizvodnim uticajima.

zeleni neretva1 1024x925

Nažalost, obzirom da se ni Ministarstvo okoliša i turizma FBiH niti Međuentitetsko tijelo za okoliš BiH nisu uopšte uključili u proceduru PUO niti prisustvovali javnoj raspravi, tako nisu ni zahtjevali od resornog ministarstva u Vladi RS-a da ispoštuje zakon i održi javnu raspravu u FBiH, odnosno u općini Konjic.

zeleni neretva2

Ipak, javnoj raspravi u Kalinoviku prisustvovali su predstavnici Općine Konjic, Zeleni Neretva Konjic i OSR Konjic, pri čemu su i usmeno i pismeno izrazili svoje stavove u vezi očekivanih negativnih nizvodnih uticaja (ekološki, ekonomski i sigornosni), a koji nisu uopšte razmatrani u Studiji uticaja na okolinu.

Resorno ministarstvo iz vlade RS-a, koje je vodilo postupak PUO, nije uvažilo mišljenja pomenutih subjekata sa područja općine Konjic, te je u redovnom roku (juli, 2011. g.) izdalo ekološku dozvolu uprkos nepotpunoj Studiji uticaja i neodržavanju javne rasprave u Konjicu. Na sličan način je izdata i građevinska dozvola, kao i sve ostale dozvole potrebne za proces gradnje ovog projekta sa visokim ekološkim i sigurnosnim rizicima.”

Zeleni Neretva

zeleni neretva4

abrasmedia.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1