fbpx

vrbas dv

Opštinsko vijeće Donji Vakuf jednoglasno je odbilo davanje prethodne suglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) Krivače 1 i Krivače 2 na Vrbasu. Ovom odlukom, osamnaest prisutnih vijećnika je podržalo građansku inicijativu u borbi protiv izgradnje ovih objekata.

Također, usvojen je i zaključak da se pitanje gradnje hidrocentrala na rijeci Vrbas i njenim pritokama u idućih 20 godina ne stavlja na dnevni red Opštinskog vijeća Donji Vakuf, saopšteno je iz Aarhus centra BiH.
 
Na prošloj sjednici Opštinskog vijeća Donji Vakuf investitor je održao prezentaciju projekta, što je izazvalo dužu raspravu s različitim upitima vijećnika oko planiranog projekta izgradnje hidroenergetskih postrojenja, zbog čega je usvojen zaključak prema kojem su zadužene nadležne opštinske službe da u saradnji s mjesnim zajednicama pripreme i održe javnu raspravu po ovom pitanju.
 
- Zabrinuti zbog izgradnje malih hidroelektrana na Vrbasu, obratili smo se Udruženju Aarhus centar u BiH s molbom za pravnu pomoć. Na osnovu pravnih uputa pripremili smo građansku inicijativu kojom smo iskazali protivljenje i zatražili zabranu izdavanja prethodne saglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana Krivače 1 i Krivače 2. Veoma nam je drago da je inicijativa podržana i naš Vrbas spašen - istaknuo je Menusur Đešević iz Donjeg Vakufa, prenosi Centralna.ba.
 
U svojoj inicijativi građani su, između ostalog, istakli da se prethodna saglasnost u predmetu dodjele koncesije ne može izdati bez adekvatno organizovanog zbora građana i bez saglasnosti građana, jer bi bila protivzakonita. Kako se navodi u saopštenju Aarhus centra BiH, pokrenuto je i pitanje zloupotrebe ovlasti aktuelnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas u pogledu poštivanja odredbi Statuta Opštine Donji Vakuf, jer nije adekvatno sazvan niti održan zbor građana.
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2