fbpx

Ljubljana - Elektronski prometni znakovi s upozorenjem "Pazi, velika zvijer", koji se aktiviraju senzorima uz cestu, postavljeni su na magistralnoj prometnici od Ljubljane do Kočevja, gdje je najveće slovensko stanište smeđeg medvjeda, kako bi se spriječili sudari u kojima znaju nastradati životinje, ali i ljudi i vozila.

MediaThumbnailHandlerZ

Riječ je o takozvanim dinamičnim prometnim znakovima koji se aktiviraju samo kad dođe do stvarne opasnosti, a koriste se već u Kanadi i Njemačkoj.

Za sada su u Sloveniji postavljena četiri takva znaka na najopasnijim dijelovima spomenute magistralne ceste, u okviru projekta Life Dinalp Bear, koji sa 6 milijuna eura financira EU kako bi se zaštitile populacije smeđeg medvjeda u Dinaridima i na području Alpa.

Elektronski senzori uzduž ceste registriraju približavanje svake veće životinje prije nego što ona počne prelaziti asfalt te aktiviraju elektronske prometne znakove na obje strane ceste. Znakovi počnu emitirati svjetlosni signal nekoliko minuta nakon što su aktivirani, čime je povećana prometna sigurnost, procjenjuju slovenski stručnjaci za sigurnost prometa.

U sklopu projekta Life Dinalp Bear izrađena je i studija o utjecaju prometa na populaciju smeđeg medvjeda. S druge strane, još ne postoji studija kako će se na tu populaciju odraziti bodljikava žica koju je na trećini granice s Hrvatskom postavila Slovenija.

Ekolozi i zaštitari prirode upozoravaju na potencijalno negativne utjecaje žice na uobičajene migracije medvjeda, čije je stanište u dvije države zapravo jedinstveno.

Izvor: croenergo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4