fbpx

HE Ulog miniranje 4 Bogdan Klacar 1024x759

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na online sjednici 27. aprila nije prihvatio Prijedlog Zakona o električnoj energiji u dijelu koji se odnosi na zabranu gradnje mini hidroelektrana na cijelom teritoriju tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Zastupnici su odbili izjašnjavanje o ovom prijedlogu po hitnom postupku, što znači da ovaj prijedlog prelazi u formu nacrta, odnosno da se ostavlja još 30 dana za javnu raspravu za izradu prijedloga zakona.

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) naglasio je kako je prošle godine Parlament FBiH prilikom usvajanja zaključka o zabrani gradnje mini hidroelektrana bio jednoglasan, no da se iz današnje rasprave vidi kako neki zastupnici mijenjaju mišljenje.

„Veliki broj lobista mi se javio u pripremi ove sjednice, kao i veliki broj eko udruženja. Stav građana je da se treba zabraniti gradnja. Pogledao sam i šta smo obećali građanima, SDP je obećao da će ovo zabraniti na rijekama od izrazite važnosti za Federaciju BiH“, kazao je Čengić.

Alma Kratina iz Kluba Demokratske fronte (DF) istakla je kako će njena klub svoj stav i dalje temeljiti za zaštiti prirodnih bogatstava rijeka.

„Postoje otvorena pitanja koja je potrebno riješiti u jednoj široj raspravi. Ne smijemo dozvoliti da izgradnja mini hidroelektrana bude od koristi za male grupe ljudi, a šteta za građane“, dodala je Kratina.

Ivica Pavković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) kazao je kako se ovaj zakon treba paralelno razmatrati i sa Zakonom o koncesijama.

„Želim reći da nisu sve mjesne zajednice i područja protiv izgradnje mini hidroelektrana“, kazao je Pavković.

Parlament Federacije je 24. juna 2020. godine je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH.

Tim zaključkom je dat rok Vladi FBiH od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi.

Šest mjeseci kasnije, Vlada FBiH usvojila je informaciju kojom je zadužila resorna ministarstva, agencije i komisije da u roku od 30 dana pripreme sve neophodne prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana, te da ih upute u daljnju proceduru izmjena i dopuna.

Federalna Vlada je tada zadužila Ministarstvo okoliša i da koordinira i prati provođenje ovih aktivnosti i o tome, po potrebi, obavijesti Vladu FBiH.

Također, Vlada je zadužila ministarstvo energije, rudarstva i industrije da od deset kantona u FBiH zatraži informaciju o ukupnom broju izdatih koncesija na vodna dobra s ciljem proizvodnje električne energije iz hidropostrojenja.

To uključuje i informacije o predviđenim snagama postrojenja i pregled došadašnjih aktivnosti na razvoju tih projekata.

RSE

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4