fbpx

kjoto tresenje 96239942

Ove godine, trešnjin cvijet u Kjotu procvjetao je 26. marta, što je najraniji datum cvjetanja od kada se ono bilježi u ovom japanskom gradu.

Tradicija zapisivanja tačnog datuma cvjetanja trešnjinog cvijeta, vjesnika proljeća u Japanu i simbola prolaznosti života, datira još od 812. godine.

Od tada su stanovnici Kjota godinama bilježili ovaj datum, a podaci koje su prikupili pružili su nam uvid u to kako su klimatske promjene i globalno zagrijavanje uticali na promjenu vremena cvjetanja. Naime, sudeći po pomenutim podacima, trešnjin cvijet sada cvjeta u prosjeku oko devet dana ranije u odnosu na početak dvadesetog vijeka, piše sajt Klima101.

Ovaj dugačak period praćenja cvjetanja oslikava porast lokalne temperature kroz vrijeme, povezan sa procesom urbanizacije i globalnim zagrijavanjem. Posljedica, koja nam daje samo jedan od primjera uticaja klimatskih promjena na živi svijet, jeste da sada trešnjin cvijet cvjeta ranije nego što je ikada cvjetao u prethodnih 1200 godina.

tresnje kjoto

Prikaz datuma punog cvjetanja trešnjinog cvijeta u Kjotu u posljednjih 1200 godina. Vidljiv je trend ranijeg cvjetanja počevši od 20. vijeka.
Izvor: datagraver.com/

Pupoljci trešnjinog cvijeta formiraju se još tokom ljeta prethodne godine, a na vrijeme cvjetanja učitu različiti faktori, među kojima je najznačajnija temperatura koja vlada tokom zime i ranog proljeća. Japanska Meteorološka Agencija razvila je metodu pomoću koje svake godine predviđa datume prvog dana cvjetanja i punog cvjetanja na više lokacija duž Japana. Na Okinavi cvjetanje obično počinje u januaru, a do Kjota i Tokija stiže krajem marta ili početkom aprila.

Širom nacije se ova predviđanja prate preko medija, a kada trešnjin cvijet procvjeta, običaj je da se mještani sa porodicom i prijateljima okupljaju ispod ovih vjesnika proljeća i uživaju u hrani i piću. Smatra se da je ovaj običaj nastao u Nara periodu (710-794), kada su cvjetovi trešnjinog cvijeta opčinili ljude svojom ljepotom.

AUTOR: Milica Simonović

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4