fbpx

radioaktivni otpad

DVOR - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je danas Srni da je ova lokalna zajednica isključena iz svih bitnih događaja u vezi sa planovima Hrvatske za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u ovoj opštini.

Arbutina kaže da su ranije dobijali dopise iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" u vezi sa planiranim aktivnostima.

"Nismo obaviješteni da je Fond objavio otvoreni postupak javne nabavke za angažman službe za fizičku zaštitu i sigurnost lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju. Ranije smo dobijali dopise koje smo objavljivali na veb-stranici opštine kako bi javnost bila upoznata. Osim toga, sa informacijama su bili upoznati i odbornici", naveo je on.

Arbutina kaže da je prema informacijama kojima on raspolaže poznato da je, nakon što je Fond preuzeo kasarnu "Čerkezovac" 30. marta prošle godine određen broj ljudi zaposlen.

On je objasnio da su posredstvom "AKD-Zaštita" za zaštitu osoba i imovine angažovana lica iz Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Hrvatska ima obavezu zbrinjavanja polovine radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" nakon što postrojenje prestane sa radom.

Planirana lokacija za zbrinjavanje otpada je kasarna "Čerkezovac" u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, iako se ovim planovima protive stanovnici s obje strane granice.

Srna

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5