fbpx

deponija uborak

Vlasti Mostara godinama nisu u stanju zaustaviti trovanje građana koji žive u blizini deponije na Uborku, ali su u stanju na njih poslati specijalce, uporno pokušavajući ugušiti svaki glas razuma koji se javi u gradu na Neretvi. Pritsci na građane i aktiviste i dalje traju.

Na adresu Udruženja „Jer nas se tiče“ stigla je tužba koju su pokrenuli Grad Mostar, JP „Komos“ Mostar, JP „Parkovi“ Mostar i JP „Deponija“ Mostar. Tužba se pokreće radi „naknade štete“ koju su navodno „prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative „Jer nas se tiče““. Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639 hiljade KM!

Tužba navodi da je šteta nastala uslijed „ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta“ u period od juna, 2019. godine do marta, 2020. godine kada su, kako tvrde, građani i građanke okupljeni oko inicijative „Jer nas se tiče“ „postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem „Uborak“.

“Ovim putem ističemo da će Udruženje „Jer nas se tiče“ iskoristiti svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazalo da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije „Uborak“.

Deponija na Uborku godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom. Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja danas je stigla i Tužba. Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ILEGALNE deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje. Ovo mora prestati!

Ovim putem najavljujemo da ćemo ustrajati u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju.

Tim povodom, najavljujemo proteste ispred deponije Uborak u utorak, 02.02 od 06:00 do 08:00 sati! Pozivamo sve građanke i građane Mostara da nam se pridruže na protestima u utorak!

Zdravlje, interes i korist svih građana Mostara – ostaje zauvijek na prvom mjestu. Ova tužba nas neće omesti sa našeg puta!”, odgovorili su iz Udruženja „Jer nas se tiče“.

Izvor: AbrašMEDIA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5