fbpx

majmun

Nova vrsta majmuna, koju čini tek nekoliko stotina primjeraka dugačkih između 50 i 60 cm, otkrivena je u Mjanmaru, objavili su istraživači koji stoje iza ovoga jedinstvenog otkrića.

Njih su, nakon dugog istraživanja identifikovali naučnici Njemačkog centra za primate (DPZ) i nevladine organizacije "Fauna and Flora International" (FFI) , a dali su joj naziv "Popa langur".
 
Riječ je o primatima iz porodice "langura" ili Trachypithecusa, što je njihovo naučno ime, endemskih majmuna indijskog podkontinenta i jugoistočne Azije, nazvanih po planini Popi, svetom mjestu podignutom na mjestu drevnog vulkana u centralnom Mjanmaru. U tom su području naučnici otkrili najveću grupu ove vrste, preciznije stotinjak jedinki.
 
Identifikovane su još tri grupe "Trachypithecus popa", a i njihovo je stanište u centralnom Mjanmaru i čini ih ukupno između 200 i 250 jedinki.
 
"Tek smo ih otkrili, a već možemo reći da je Popa langur na rubu izumiranja", upozorio je jedan od istraživača FFI-ja Frank Momberg.
 
Specifičnost nove vrste primata potvrđena je poređenjem DNK uzetog iz izmeta različitih populacija Trachypithecus-a, divljih ili onih u zatočeništvu, s DNK-om istorijskih primjeraka koji se čuvaju u britanskim, njemačkim, američkim i singapurskim muzejima.
 
"Na kraju nam je DNK analiza primjerka koji već više od stotinu godina posjeduje londonski Prirodonjački muzej omogućila da opišemo novu vrstu, koja se prije više od milion godina odvojila od ostalih vrsta tamošnjih langura", rekao je Kristijan Ros, stručnjak iz DPZ-a.
 
On i njegovi kolege kažu da se novootkrivena vrsta od ostalih razlikuje po boji dlake, dužini repa i veličini lobanje.
 
Agencije
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4