fbpx

Nakon velikih zagađenja zraka u prethodnom periodu, u Tuzlanskom kantonu, a posebno u Tuzli i Lukavcu, formirana je “Grupa za čist zrak” koju čine predstavnici različitih formalnih i neformalnih grupa građana i eksperti. Grupa je počela koodinirano raditi u cilju iznalaženja mogućnosti za aktivnije djelovanje nadležnih institucija i građana.

Foto 3

Gđa Maureen Cormack, Ambasadorica SAD-a prepoznala je važnost građanske inicijative u cilju rješavanja zagađenja zraka te je inicirala sastanak sa Grupom za čist zrak i danas je sa svojim saradnicima aktivno učestvovala u iznalaženju rješenja problema prekomjernog zagađenja zraka. 

Na sastanku su o problemima u svojim sredinama i nedovoljnim  aktivnostima na zaštiti zraka govorili predstavnici ugroženih lokalnih zajednica iz Tuzle, Lukavca, profesori Univerziteta u Tuzli, predstavnici nevladinog sektora i građana koji su se od prvog dana aktivno uključili u rad Grupe.

Grupa za čist zrak je informirala Ambasadoricu i njene saradnike, da Članovi Grupe koriste svoje kapacitete i zajedno šalju snažnu poruku odgovornim institucijama, industriji i građanima da se svi moraju uključiti u smanjenje zagađenja zraka u cilju zaštite zdravlja građana. Prezentirali su zahtjeve i preporuke koje su definirali i poslali nadležnim institucijama na različitim nivoima vlasti.

Ambasadorica je ovom prilikom istakla svoju spremnost da u razgovorima sa predstavnicima na svim nivoima vlasti u BiH istakne važnost rješavanja ovog problema. Na sastanku je istaknuta potreba obavljanja dodatnog istraživanja ili anlaize koja bi jasno pokazala ko koliko doprinosi  zagađenju zraka na području TK. Po ovom pitanju će dogovori biti nastavljeni.

Grupa za čist zrak nastavlja svoje aktivnosti i već sutra ima dogovoren sastanak sa gospodinom Jasminom Imamović, gradonačelnikom Grada Tuzla.

Izvor: SodaLIVE

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2