fbpx

smece Vrbas foto KK Vrbas 872x610 1

Banjaluka je izgubila svoju rijeku Vrbas koja je sada ništa drugo do ogromna kanalizacija.

No, i pored činjenice da nadležne decenijama nije briga što se uništava jedna od najlepših rijeka u Krajini, postoje entuzijasti koji se nadaju da će neko uspjeti riješiti ovaj problem.

On je izazovan, ali rješenja naravno ima i dovoljno ih je ako ništa drugo, kopirati iz regiona, pa bi Vrbas ponovo bio mjesto okupljanja porodica.

Godine trovanja Vrbasa udaljile su Banjalučane od njihove rijeke koja sada nalikuje na ogromnu kanalizaciju, iako se svakih nekoliko godina dušebrižnici pozivaju da je Banjaluka grad zelenila, te kako se treba razvijati turizam.

Međutim, problem je razvijati turizam kada vam rijekom u najužoj gradskoj zoni prolazi kanalizacija.

Nikola Stanković direktor Kajak kanu kluba „Vrbas“, jedan je od rijetkih koji ne gubi nadu. Stankovićeve riječi pogađaju u dušu, barem one koji su se rodili i žive u Banjaluci i znaju šta je Vrbas bio nekada, a šta je ova rijeka postala danas.

Nikola Stankovic predsjednik KKK Vrbas

Nikola Stanković

Možda je odnos prema Vrbasu oličenje odnosa prema stanovnicima ovog grada.

Stanković je u razgovoru za Srpskainfo po ko zna koji put upozorio na tešku situaciju kada su pitanju otpadne vode koje se slijevaju direktno u Vrbas. U Vrbas tako dnevno ulaze hektolitri onoga što pustimo u wc šolju.

Stanković je u nekoliko navrata ponovio da ga politika ne interesuje ni najmanje, već isključivo Vrbas i Banjaluka.

– Narod i ne zna koliko je Vrbas prljav, uništen, a sve bi se moglo promijeniti kada bi javnost izvršila pritisak da se stanje promjeni. Postoji milion načina da se stanje popravi, bitna je samo volja- istakao je Stanković.

Podsjetio je da je proteklih godina u više navrata apelovao na ovaj problem, bio je na sastancima, ali uzalud.

Konačno objašnjenje je da bi projekat izgradnje kolektora bio preskup.

Stanković ipak, tvrdi da ukoliko bi postojala volja nadležnih da bi se problem kanalizacije koja završava u rijeci mogao riješiti.

O tome koliko je Vrbas zagađen, javnost ima priliku vidjeti kada nadležni zakače table sa natpisima na poznatim gradskim kupalištima.

– Svake godine svjedoci smo da se ističu natpisi kako voda nije za kupanje. Ove godine to nisu uradili, ne znam zbog čega. Gradska zona Vrbasa je u potpunosti pretvorena u kanalizaciju. Dovoljno je reći da imamo sedam- osam velikih kanalizacionih odvoda koji ulaze u rijeku, a o onim manjim da i ne pričamo- izjavio je Stanković.

Dodaje kako se kajakaši direktno susreći sa ovim problemom.

https://www.youtube.com/watch?v=EDN9jONA_d8&feature=emb_title

– Posebno je teško kada nivo Vrbasa bude niži, jer je tada koncentracija otpada mnogo veća. Govorio sam nadležnima da je dovoljno da obiđu svaku onu lokaciju sa razglednice Banjaluke i da će im biti jasno o čemu govorim- zaključio je Stanković.

PJESMA ŠKOLARCA O VRBASU

Jedan banjalučki školarac napisao je pjesmu o Vrbasu koja se svaki slobodan trenutak otpjeva na obali ove rijeke, poput molitve i u nadi da će se katastrofalna situacija promijeniti, a Vrbas ponovo postati čist, kao nekada. U međuvremenu ovaj tekst je dobio i muzički aranžman. Stihove koje je napisao školarac prenosimo u cjelosti.

Vrbas

“Meni je deda govorio, Kako se Vrbas nekada pio, U njemu dobar škobalj bio, Po njemu dajak plovio.

Smrdi Vrbas, ali neće dovijeka, Doći će neka nova svijest čovjeka. Ako nećeš ti očistiće ga, tvoj sin ili tvoja kćerka!”

Nikola Morača - srpskainfo.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2