fbpx

more

Mora i okeani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Evropski okeani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorilo je evropsko tijelo zaduženo za zaštitu okoliša.

“Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosisteme”, objavila je Evropska agencija za okoliš (EEA), prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Mora i okeani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Gubitak bioraznolikosti u evropskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize “velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju 'nepovoljni konzervatorski status'”.

Strategija bioraznolikosti

To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

Prema izvještaju klimatske promjene “pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosisteme”. 

Nadmetanje u Evropskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosisteme.

“Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosisteme ako budemo djelovali odlučno i koherentno i ako postignemo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš”, kaže Hans Bruyninck, direktor EEA-e.

Ta agencija izdvojila je zeleni plan Evropske komisije i njenu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1