fbpx

korona maske rukavice pxb

Pandemija korona virusa dovela je do povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme koja je napravljena od plastike.

Povećana proizvodnja i upotreba maski, rukavica, zaštitnih odijela i druge opreme je neophodna, ali aktivisti za zaštitu životne sredine strahuju da bi to moglo da osujeti njihove napore da smanje zagađenje plastičnim otpadom. 
 
Kako CNN prenosi, problem zagađenja plastičnim otpadom počinje da zauzima sve značajnije mjesto u najvećoj krizi javnog zdravlja u modernom periodu. Povećana proizvodnja zaštitne opreme prijeti da poveća emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.
 
U toku posljednje četiri decenije globalna proizvodnja plastike uvećana je četiri puta, pokazuje studija iz 2019. godine, a njeni autori upozoravaju da će proizvodnja plastike činiti 15 odsto emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte ukoliko se ovaj trend nastavi. Poređenja radi, isti procenat daje i cjelokupan saobraćaj na svjetskom nivou.
 
Povećana upotreba zaštitne opreme dodatna je prijetnja i za okeane koji su već u velikoj mjeri zagađeni plastičnim otpadom. Studije procjenjuju da u prosjeku oko osam miliona tona plastičnog otpada godišnje završi u okeanima, a situacija se konstantno pogoršava. Zaštitna oprema predstavlja posebnu opasnost za okeanski svijet, jer je neke životinje, poput morskih kornjača, mogu zamijeniti za hranu.
 
Uzimajući u obzir vrijeme trajanja krize, postoji malo toga što može da se učini po ovom pitanju. Međutim, aktivisti smatraju da bi do nekih promjena nabolje ipak moglo da dođe. Ukazuju na to da se već sada eksperimentiše sa dezinfekcijom zaštitne opreme, ne zbog zagađenja, već zbog toga što je nema dovoljno.
 
Aktivisti se nadaju da će u dugoročnoj perspektivi doći do upotrebe zaštitne opreme za višekratnu upotrebu, jer će moći da se dezinfikuje.
 
Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5