fbpx

chestnut 2810591 1280 3 880x495

U proteklom periodu uspješno su primjenjene mjere u cilju suzbijanja štetočina u šumama kestena, što je doprinjelo njihovoj revitalizaciji i oporavku.

Tokom posljednjih nekoliko godina, stanje šuma kestena na području Unsko - sanskog kantona značajno se popravilo zahvaljujući mjerama zaštite koje su poduzete u cilju njihove revitalizacije.

Takođe se radilo i na suzbijanju ose šiškarice, značajne štetočine ovih šuma. Ona uzrokuje sušenje i propadanje stabala kestena. Iz preduzeća "Unsko - sanske šume", koje je zaduženo za šume ovog kantona, navode kako su primjenili savremenu tehniku u cilju zaštite drveća.

Efikasno suzbijanje štetočina

"U šume smo unijeli paratozoid, insekt koji je prirodni neprijatelj ose šiškarice. Dosadašnja iskustva pokazala su da on napada ovu osu jer je sama njegova priroda takva, odnosno, prilagođena navedenom parazitu", objašanjava Rasim Mehmedović, stručnjak iz "Unsko - sanskih šuma".

Kako kaže, ovakav način tretiranja primjenjen je već u susjednoj Hrvatskoj, što je pomoglo jer je parazit i prenijet upravo odatle i nakon toga pričinjavao je velike ekonomske štete na stablima.

Značajni rezultati, kako kaže, ostvareni su i kod suzbijanja potkornjaka koji isto tako doprinosi sušenju šuma, navode nezavisne.com.

"Jedini način borbe protiv štetnih insekata je sječa zaraženih stabala. Na tom planu su angažovani značajni kapaciteti i na kraju su i suzbijeni", istakao je on. 

Na području USK postoji preko šest hiljada hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su oko Cazina, Bužima i Velike Kladuše. Sve je više tražen u konditorskoj industriji, a njegovo drvo posebno je važno za pčelare i proizvodnju izuzetno zdravog kestenovog meda.

agroklub.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3