fbpx

20200205121315 582268

Početkom ove godine istraživači sa Instituta za klimatske i atmosferske nauke, ETH univerziteta u Cirihu, objavili su rad u časopisu Nature Climate Change u kome tvrde da se klimatske promjene mogu uočiti u svakodnevnim vremenskim uslovima na našoj planeti.

Istraživači iz Ciriha su analizirali osmotrene podatke i simulacije klimatskih modela korišćenjem mašinskog učenja i naprednih statističkih tehnika. Razmatrali su odnos između dnevnih obrazaca temperature i vlažnosti vazduha, to jest parametara meteorološkog vremena, i parametara kojima se karakterišu klimatske promjene, kao što je godišnja prosječna globalna temperatura.

Ono što su utvrdili jeste da je od 2012. godine svakog dana moguće vidjeti otisak ljudskog uticaja na vrijeme i klimu na Zemlji.

Razlika između vremena i klime

Klimatske promjene se već godinama mogu uočiti i to je činjenica na koju brojna istraživanja ukazuju, ali treba razlikovati utisak koji kao laici imamo o trenutnim vremenskim uslovima na jednom mjestu od podataka koji se obrađuju naučnom metodologijom kako bi se iznio zaključak o svijetu u kome živimo.

Tako, na primjer, jedan od najpoznatijih klimatskih skeptika, Donald Tramp, često iskoristi velike snježne nepogode ili niske temperature da tvituje o tome kako klimatske promjene ne postoje, i u tome nije usamljen. Ovakve vremenske prilike klimatski spektici često koriste kao kvaziargument protiv globalnog zagrijavanja. Ono što često možemo da čujemo je "Ako postoji globalno zagrijavanje, zašto je temperatura danas niža nego prethodnih godina u ovo vrijeme?".

Ono što bismo skepticima odgovorali na ovaj argument jeste da vrijeme i klima nisu ista stvar i da isključivo na osnovu vremenskih prilika koje vladaju ovdje i sada ne možemo izvesti zaklljučak o klimi, na koju se može gledati i kao na neko prosječno vrijeme na nekoj lokaciji.

Nakon ovog istraživanja naučnika sa ETH-a imaćemo još bolji način da odgovorimo na ove tvrdnje skeptika.

Kako su tačno ovo izmjerii?

Rad objavljen u časopisu Nature Climate Change pokazuje da je signal klimatskih promjena sada tako veliki da se može uočiti i na dnevnom nivou. Međutim, kako su autori ove studije posmatrali vrijeme?

Oni nisu posmatrali vremenske uslove u datom danu na određenom mjestu kao što činimo mi kada pratimo vremensku prognozu na televiziji ili mobilnim aplikacijama, već su posmatrali vremenske uslove u cijelom svijetu u pojedinačnom danu.

Tako da, iako u određenim dijelovima svijeta mogu biti zabilježene neuobičajeno ili čak rekordno niske temperature, na ostatku planete je istovremeno znatno toplije nego što je bilo ranije. To znači da kada za pojedinačni dan "sravnimo" podatke preko cijele planete, značajan dio će biti "inficiran" globalnim zagrijavanjem, iako lokalno može da nam djeluje da je zagrijsvanje zamijenjeno hlađenjem.

Značaj za dalja istraživanja

Činjenica da na globalnoj skali varijacije na dnevnom nivou u temperaturi i vlažnosti vazduha već imaju "potpis" naših aktivnosti pruža nov pogled na klimatske promjene koje postaju sve uočljivije i bez dugih vremenskih skala.

Ono što se dešava na lokalu od velike je važnosti za praćenje klimatskih promjena, jer će se od mjesta do mjesta razlikovati urgentnost i način na koji ćemo morati da se na promjene prilagodimo. Sa druge strane, i trenutne vremenske prilike na globalnom nivou mogu pružiti značajne informacije koje se mogu koristiti u daljem praćenju promjena i predviđanju ekstremnih pojava. Kako bismo se pripremili za budućnost, potrebno je shvatiti kako su dugoročni trendovi povezani sa kratkoročnim vremenskim prilikama, piše Klima101.

U svakom slučaju, rezultat do kog su došli istraživači iz Ciriha pokazuje da su ljudske aktivnosti već uticale na klimatski sistem i da je taj uticaj sve snažniji i uočljiviji. Osim otrežnjenja, možda donese i materijal za dalja istraživanja šta se s klimom dešava i kako spriječiti ozbiljne posljedice.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2