fbpx

4115061 1300

Zelena fasada najčešće krasi stambene i poslovne zgrade, ali može se pronaći i na drugim objektima kao što su javne garaže.

Unutarnji i vanjski zeleni zidovi na zgradama nove savremene gradnje imaju svoje sisteme navodnjavanja i mogu se postaviti na zid ili mogu biti samostojeći. Biljke koje rastu na zidovima, rastu iz supstrata koji je postavljan u unutrašnjost zidnog modula. Zelenilom i biljkama mogu se obložiti cijele zidne površine, ali one mogu biti ugrađene i na manje prostore kao što su to stubovi. Postoje i zidni paneli koji se mogu pomicati po prostoru ovisno o potrebi.

4115062

Zelene fasade, s druge strane,osiguravaju zeleni pokrivač duž cijele fasade objekta, a obično je načinjen od biljaka puzavica. Pomenute biljke posade se u podnožje same zgrade te se duž površine penju direktno ili po unaprijed postavljenoj konstrukciji koja im služi kao potpora u rastu.

Kod zelenih fasada bitno je naglasiti da će im biti potrebno nekoliko godina da se u potpunosti zazelene, a o čemu će ovisiti i izbor bilja i sami klimatski uvjeti koji utiču na rast i razvoj biljaka.

Ako se bojite da bi bilje moglo toliko zavladati vašim prostorom tako da bi narušilo i oštetilo konstrukciju same zgrade, valja napomenuti da se danas uz upotrebe tehnologije, odgovarajućih biljaka i stručnjaka to ne može dogoditi. Zelene fasade se planiraju tako da se odvoje od konstrukcije koja je posebno zaštićena od moguće destrukcije biljaka.

Osim što predivno izgledaju, zelene fasade imaju i niz prednosti. Vertikalno uzgojena vegetacija doprinosi boljoj toplinskoj izolaciji prostora (zimi grije, ljeti hladi) i pomaže u smanjenju ugljikovog dioksida i prašine koji su tipični za urbane sredine u strogom centru grada. Također, zelenilo na fasadi učinkovita je zaštita od znatiželjnih pogleda te smanjuje buku.

Zelenilo doprinosi proizvodnji kisika i stvara zdravu klimu za stanovanje. Dokazano je da zelena boja opušta, zbog čega se i preporučuje što češći boravak u prirodi. Stoga, ovakve zgrade imaju i utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Doprinose smanjenju stresa i poboljšavaju koncentraciju i produktivnost.
Merima Babić

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4