fbpx

Carska bara

Specijalni rezervat prirode „Carska bara” kod Zrenjanina zapušten je i stanje je sve gore. To tvrde zrenjaninski ekolozi i upozoravaju nadležne već dve decenije. Sve ono na šta su ukazivali i upozoravali da će se dogoditi nažalost se ostvarilo. Oni misle da je vreme da se promeni upravljač ovim banatskim retkim prirodnim biserom pa su se zbog toga obratili i nadležnom ministarstvu.

„Carska bara” je odavno proglašena prirodnim dobrom koje zahteva i posebnu zaštitu. O njoj se svojevremeno brinulo RG „Ečka” i reklo bi se da tada nije bilo većih problema. Na ovom mirnom području svoje stanište su našle retke ptice, divlje životinje sklonište, a pored niza sadržaja za turiste, postojala je i mogućnost vožnje brodicom na bešumni pogon preko akumulatora da se ne bi ugrožavala i plašila divljač. Kad je došlo do privatizacije RG „Ečka” i „Carska bara” je data na upravljanje novom privatnom vlasniku ribnjaka.

– Još od 2002. godine, prilikom izrade Lokalnog ekološkog plana Zrenjanina, predviđena je zaštita biodiverziteta. Tada su i nevladine organizacije i lokalno stanovništvo ukazivale da upravljač RG „Ečka” ovo zaštićeno područje koristi kao mesto za ispuštanje neprerađenih otpadnih voda, jer time ostvaruje uštedu u poslovanju – kaže dr Dejan Jovanov, direktor zrenjaninske ustanove „Rezervati prirode”.

Prema njegovim rečima, i 2005. godine prilikom izrade Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina, za koju su usledile međunarodne nagrade i gradu i gradonačelniku Goranu Kneževiću, naglašeno je da je neophodno izmeniti upravljača nad specijalnim rezervatom prirode „Carska bara”. Upozoreno je na pretnju da za nekoliko godina od močvarnog staništa nastane stepski ekosistem i tako dovede do trajnog nestajanja i drastičnog smanjenja populacije strogo zaštićenih vrsta ptica, po kojima je ovo područje poznato. Danas je evidentno da upravljač ne obezbeđuje normalna godišnja kolebanja vodostaja, koja su odlučujuća za opstanak ekosistema, a tako se onemogućava normalna reprodukcija riba kao baze i za opstanak ptica koje se za njih vežu u lancu ishrane, ali ne obezbeđuje i održavanje bara na stupnju na kojem ih je dobio na upravljanje. Broj čuvara prirode sveden je na minimum, shodno ekonomskoj moći upravljača.

– Upravljač je nemarnošću dozvolio zamuljivanje starog Begeja, što se odrazilo na ceo kompleks i dovelo do osiromašenja biološke, geološke i teritorijalne raznovrsnosti čime je ugrozio i turističku i edukativnu vrednost kompleksa. Naime, u najvećem delu sezone čuvena brodica koja tiho plovi starim Begejom i iz koje turisti mogu da razgledaju u miru i tišini koju ometa samo cvrkut ptica, više ne može da se kreće jer je, zbog zamuljivanja, suviše nizak gaz za plovidbu. Nestale su bare i jezera u kojima je bilo nebrojeno pataka i gusaka. To je ujedno bilo i prvo dokazano gnezdilište divlje guske (Anser anser). Svojim nečinjenjem, nepuštanjem visoke vode u kompleks za šta postoje tehnički uslovi, zamuljavanjem starog Begeja otpadnim vodama, upravljač je izazvao katastrofu u zaštićenom dobru, potpuno zarastanje u trsku i vrbovu šumu što je uzrok nestanka oko 50 vrsta za vodu vezanih ptica u poslednjih desetak godina, upozoravaju zrenjaninski ekolozi u analizi stanja u „Carskoj bari”

Danas, za razliku od 2010. godine, ovaj upravljač gotovo i da ne sprovodi nikakav čuvarski nadzor, jer je broj čuvara prirode i ribočuvara sveden na minimum, shodno ekonomskoj moći upravljača. O tome svedoči i požar iz 2018. godine, kada je specijalni rezervat prirode izgoreo, uključujući i 1. zonu zaštite i sam centralni vidikovac. Da se ne govori o delovanju lovokradica u zaštićenom sistemu.

Zbog svega toga zrenjaninska ustanova „Rezervati prirode” uputila je Ministarstvu zaštite životne sredine, to jest ministru Goranu Trivanu inicijativu za izmenu upravljača nad Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara”.

Zelene novine

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2