fbpx

1oluje

SVJETSKI oceani postali su turbulentniji u zadnje 33 godine, s višim valovima i snažnijim vjetrovima, piše CNN.

Prema najnovijoj studiji znanstvenika sa Sveučilišta Melbourne, takva situacija dovest će do više poplava na obalnim gradovima te do jače erozije tla. 

https://www.youtube.com/watch?v=LXejqwCu5Fc 

"Velika je vjerojatnost da su tome pridonijele klimatske promjene, no još uvijek u potpunosti ne razumijemo zašto se to događa“, rekao je Ian Young, oceanograf i autor istraživanja.

Vremenske pojave kao što su El Nino, Sjeverno-atlantska oscilacija i Pacifička dekadna oscilacija također vjerojatno utječu na promjene oceanskih uvjeta. 

Najveće promjene u Južnom oceanu

Znanstvenici su analizirali podatke o brzini vjetra i visini valova s 31 satelita i uskladili ih s podacima s 80 oceanskih plutača prikupljenim između 1985. i 2018. godine. Otkrili su kako se visina valova i brzina vjetra povećavaju širom svijeta, uz značajan porast ekstremnih uvjeta na moru. 

Najveće promjene zabilježili su u Južnom oceanu, gdje su se ekstremni vjetrovi povećali za 8% tijekom 33-godišnjeg razdoblja. Visina ekstremnih valova na tom je području porasla za 30 centimetara, odnosno za 5%.

Ekstremna brzina vjetra također se povećala u ekvatorijalnom području Tihog i Atlantskog oceana, kao i u sjevernom Atlantskom oceanu za 0,6 m/s.

Oluje su te koje uzrokuju poplave

"Mada se povećanje u ekstremima za 5% ili 8% ne čini puno, ako se takva situacija nastavi u budućnosti, takve promjene u klimi snažno će utjecati na gradove“, rekao je Young.  

"Već svi znamo kakvu štetu može izazvati porast razine mora. No, mnogi ne razumiju da su glavni uzroci poplava snažne oluje i popratni valovi. Viša razina mora samo te poplave čini ozbiljnijima i češćima“, objasnio je. 

Ne treba biti povezano s globalnim zatopljenjem

"Porast visine valova jako će utjecati na obalno područje. Oluje postaju sve intenzivnije, a podiže se i razina mora. Dakle, imamo dvostruki negativan učinak“, rekao je Gerd Masselink, geomorfolog sa Sveučilišta Plymouth.

"Ova studija međutim ne dokazuje povezanost povećane turbulencije oceana s klimatskim promjenama“, naglasio je. "Postoje vrlo složeni klimatski sustavi koji kontroliraju vremenske uvjete, a koji variraju od desetljeća do desetljeća čak i bez utjecaja klimatskih promjena."

index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4