fbpx

grad reciklaza

Gradić Kamikatsu nalazi se u planinama ostrva Šikoku, na jugozapadu Japana.

Stanovnici Kamikatsua odvajaju smeće u 45 različitih kategorija, a zatim ga šalju u centar za prikupljanje otpada.

Centar za prikupljanje otpada ima različite kante za različite vrste proizvoda, uključujući novine, časopise, kartonske kutije, metalne kape, plastične boce, limenke, aluminijske limenke.

Iako ovo može zvučati kao previše komplikovano, grad Kamikatsu je zapravo u misiji da postane grad bez otpada. Do sada su količinu otpada uspjeli da smanje za čak 80 odsto.

Međutim stvari nisu uvek bile ovako savršene. Naime, nekada su stanovnici Kamikatusa odlagali svoje smeće kao i svaki drugi grad ili su ga bacali u prirodu ili spaljivali. Međutim, 2003. godine odlučili su se za koncept "bez otpada" .

Svima je bilo teško u početku, ali su ljudi počeli da ga prihvataju kao način života. Pravila su nekad teška jer se mora odvajati apsolutno sve, poklopci s boca, plastične flaše i ulje od PET boca.

Takođe, u ovom gradu nema kamiona za smeće, već stanovnici Kamikatusa moraju da odnesu svoje smeće u reciklažni centar. Radnici u centru zatim provjeravaju da li je smeće ispravno sortirano.

Nakit, odjeća i drugi predmeti koji više nisu potrebni, takođe se odlažu u centar za reciklažu i razmjenjuju se s predmetima koje su drugi ostavili bez ikakvih dodatnih troškova. Lokalna fabrika smještena u blizini centra za reciklažu pravi predmete od neželjene robe.

Stanovnici Kamikatsua počeli su drugačije da gledaju na svoje smeće. Oni su više svjesni onoga što kupuju, kako to koriste, i kako da se nepotrebnog riješe.

Tokom samo 16 godina, grad s više od 1.700 stanovnika uspio je da spusti svoj otpad za 80 odsto. Samo 20 odsto otpada sada odlazi na deponiju, a grad se nada da će i tu brojku eliminisati do 2020. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=eym10GGidQU

Autor: Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2