fbpx

6vrijeme 5

Istog dana dok su se Srbi smrzavali na minusu, građani na istoku Islanda uživali na proljećnih 18 stepeni Celzijusovih. A, Island je od Beograda vazdušnom linijom udaljen oko 3.300 kilometara i nalazi se u subpolarnom prstenu, na krajnjem sjeveru Evrope.

Ujedno, ti dijelovi ostrva bili su preksinoć najtopliji u Evropi, a temeperatura za viša je za oko 25 stepeni od prosječne na Islandu za ovo doba godine.

Kako kažu meteorolozi, Island je za 17 stepeni bio topliji od Beograda, gdje je bilo oko 0, ali i za više od ostalih krajeva Srbije, za 10 stepeni topliji od Kipra, ali i Egipta, Iraka, Izraela i mnogih drugih mjesta u suptropskim predjelima.

Na Islandu je već danima 15 stepeni

Đorđe Đurić, meteorolog iz “Weather2Umbrella”, potvrđujući to za “Blic” kaže da je već danima temepratura na Islandu dostiže i prelazi 15 stepeni na sjeveru te zemlje.

– Tamo je bilo 18 stepeni, najtoplije mjesto u Evropi što je potpuno nezamislivo. Toliko visoka temepratura nezamisliva je za Island i tokom ljetnjih mjeseci jer se ta ostrvska zemlja nalazi u subpolarnom području – kaže taj meteorolog.

Objašnjavajući šta se to okrenulo nagalavačke ovih dana, Đurić ističe da je za sve “kriv” snažan anticiklon, koji se nalazi iznad zapadnog dijela Evrope.

Anticiklon je bedem

– U pitanju je polje visokog vazdušnog pritiska. Anticiklon kao bedem sprječava da topli vazduh sa Antlantika prodire u Evropu, sa sjevera ka jugu, već se “diže” na sjever Evrope, donoseći tako dijelovima Islanda, Skandinavije i Grenlanda temeprature više za 10 do 15 stepeni, a debeli minus nama – kaže on i dodaje da je ovih dana vrlo interesantna situacija daje daleki sjever Evrope topliji od predjela na jugu, u Srbiji, Mediteranu i sjeveru Afrike.

Na sjeveru Alpa snijeg, na jugu ništa

Kako Đorđe Đurić navodi, nije samo zanimljivo na Islandu, već i na Alpima.

– Sjeverna strana Apla zatrpana je snijegom visine preko metar, dok je južna “suva”. Tako, južni dijelovi Njemačke i zapad Austrije imaju i po metar snijega, dok na sjeveru Italije nema snijega. Alpi su se postavili kao barijera između ove zanimljive “klimatske priče” – navodi on.

(Blic)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2