fbpx

46863973 303

Japan se povlači iz Međunarodne komisije za lov na kitove (IWC). Prvi put u preko tri decenije zabrane lova na kitove, Japanci bi u julu naredne godine trebali početi sa komercijalnim lovom na velike morske sisare.

Glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga izjavio je kako će lov na kitove biti ograničen na japanske teritorijalne vode i ekskluzivne ekonomske zone. "Nećemo loviti u antarktičkim vodama ili na južnoj hemisferi".

Iako ovaj korak ne predstavlja iznenađenje, potez će vjerojatno izazvati oštre kritike vlade u Tokiju. U septembru je japanski prijedlog IWC-u za ukidanje zabrane lova na kitove odbačen. Tada je japanska vlada upozorila da će "temeljno preispitati svoje članstvo u IWC-u".

Japan koristio rupu u sporazumu

Komercijalni lov na kitove na međunarodnom nivou zabranjen je moratorijumom još od 1986. godine. Međutim, Japan je pak koristio rupu u sporazumu koja omogućava lov na kitove u naučne svrhe. Na taj način je ova zemlja konstantno koristila naučne razloge za lov, ali je meso ubijenih kitova potom korišteno za konzumaciju.

Japan sada argumentira da su se populacije kitova dovoljno oporavile i da komercijalni kitolov ponovno može biti dopušten. Druge dvije najveće nacije koje love kitove, Island i Norveška, otvoreno su se usprotivile zabrani ove vrste ribolova iz 1986. godine.

46863901 401

Greenpeace i Australija uputili oštre kritike

Ekološka organizacija Greenpeace osudila je odluku Japana. Prekomjerni ribolov u japanskim obalnim vodama i na otvorenom moru, kako ističu iz ove organizacije, doveo je do gubitka mnogih vrsta kitova. Većina populacija kitova, kako je naglašeno, još se nije oporavila, uključujući veće morske sisare kao što su plavi kitovi, veliki sjeverni kitovi i kitovi usani. Vlada Japana, ističu iz Greenpeacea, umjesto da nastavi s komercijalnim kitolovom, mora hitno djelovati kako bi zaštitila morske ekosisteme. Japanska odluka je protivna stavu međunarodne zajednice i posebno je u suprotnosti sa "potrebom očuvanja budućnosti naših okeana i tih veličanstvenih stvorenja", rekli su još predstavnici ove organizacije.

Kritike odluke Japana stižu i iz Australije. Njena vlada je "izuzetno razočarana", izjavila je australska ministrica okoliša Melissa Price. Ona je pozvala vladu u Tokiju da se ponovo vrati u članstvo IWC-a. Australija će i dalje, kako je još istakla Price, biti "rezolutna protiv svakog oblika komercijalnog i takozvanog naučnog lova na kitove".

DW

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2