fbpx

PPP – Park prirode Papuk proglašen je prvim hrvatskim UNESCO geoparkom – pohvalili su se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode zahvaljujući majci prirodi.

Papuk mt 1024x768

Hrvatska se može pohvaliti još jednom prirodnom ljepotom koja se odsad nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Park prirode Papuk proglašen je našim prvim UNESCO geoparkom. Ovo priznanje omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka. Dolazak većeg broja posjetitelja lokalnom stanovništvu omogućit će nove poslovne prilike kroz razvoj turističke i poljoprivredne ponude’ – reče ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon što je Park prirode Papuk u utorak uvršten na listu UNESCO geoparkova.

papuk

Papukovci s čelnikom MZOIP-a (foto MZOIP)

Naime, UNESCO je uspostavio novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend UNESCO svjetski geoparkovi. Tako danas postoji 120 svjetskih geoparkova u 33 države svijeta, a jedan od njih je i Papuk.
- Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Geoparka Papuk i pridonijeti bržem i kvalitetnijem ostvarenju tri temeljna cilja, a to su: bolja zaštita geološke baštine, razvoj geoedukacije, te razvoj geoturizma i lokalne zajednice’ – kazala je ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić.
S novim brendom ‘UNESCO svjetski geoparkovi’ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma, a od naših susjednih država geoparkovima se mogu pohvaliti Slovenija – Geopark Karavanke, Mađarska – Bakony Balaton i Italija koja ima osam geoparkova.

papuk3

Svjetski geoparkovi pričaju priču o našoj planeti staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Prikazuju dokaze prošlih klimatskih promjena i tako nas podsjećaju na aktualne klimatske izazove. Zajedno s lokacijama svjetske baštine i rezervatima biosfere geoparkovi daju doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera – vele u MZOIP-u.
Svakako je to dobra vijest za Papuk, a i za mjerodavno ministarstvo, koje se smjesta oglasilo s viješću o UNESCO-u. Ipak, valja primjetiti kako se isto Ministarstvo nije tako promptno oglašavalo kada su u pitanju bili planovi o eksploataciji nafte u Jadranu i na kopnu, Slavoniji itd. Inače, prema planovma Ivana Vrdoljaka i Agencije za ugljikovodike, bušotine nafte bi on, osim na Jadranu, rado vidio na Dinaridima, i u Baniji, Posavini, Međimurju i Slavoniji i drugdje, a vjerojatno i blizu Papuka, koji je sada pod zaštitom UNESCO-a.

TRIS

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4