fbpx

attenborough 600x340

Ekološki aktivista je upozorio svjetske čelnike da je nastavak egzistencije civilizacije i prirodnog svijeta od koga ovisimo sada u njihovim rukama.

Britanski televizijski novinar i ekološki aktivista David Attenborough zatražio je od svjetskih čelnika na samitu u Poljskoj da se dogovore oko načina limitiranja globalnog zagrijavanja, kako bi se suočili s "najvećom prijetnjom ljudskom rodu u hiljadama godina".

Poznat po bezbrojnim filmovima o prirodi, Attenborough je nedavno privukao međunarodnu pažnju serijalom Plava planeta II, koji govori o razornim posljedicama zagađenja po okeane.

"Čelnici svijeta, morate predvoditi",  izjavio je aktivista, kojem je data "narodna stolica" na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji u poljskom rudarskom gradu Katowice, skupa s brojnim šefovima država i vlada.

Attenborough je upozorio svjetske čelnike da je nastavak egzistencije naše civilizacije i prirodnog svijeta od koga ovisimo sada u njihovim rukama.

Svijet je trenutno na putu da daleko nadmaši limite globalnog zagrijavanja dogovorene u historijskom Pariškom sporazumu 2015. godine, koji je imao za cilj spriječiti još ekstremnije vremenske pojave, rastuće nivoe mora i gubitak biljnih i životinjskih vrsta. 

Limitirati upotrebu fosilnih goriva

Razgovori u Katowicama smatraju se najznačajnijom klimatskom konferencijom Ujedinjenih naroda od Pariza i dolaze uoči roka (kraj ove godine) za usvajanje "pravilnika" za provođenje akcije protiv globalnog zagrijavanja.

Politički i čelnici UN-a, ipak, bore se da daju osjećaj urgentnosti akciji protiv klimatskih promjena i limitiranju korištenja fosilnih goriva, čime bi dali praktični aspekt Pariškom sporazumu.

Primjetno je odsustvo nekih od najmoćnijih sila i najvećih svjetskih zagađivača, a Sjedinjene Američke Države napustile su UN-ov proces borbe protiv klimatskih promjena.

Kako bi se povećale šanse za uspjeh samita u Poljskoj, tehnički razgovori pokrenuti su u nedjelju, kada su delegati iz skoro 200 zemalja raspravljali kako da se ispuni ciljna cifra iz Pariškog sporazum o limitiranju globalnog zagrijavanja između 1,5 i dva stepena Celzijusa, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5